Најновије

ПУТИН СЕ ОБРАТИО ВАШИНГТОНУ: Порука од изузетног безбедносног значаја

Руски председник Владимир Путин предложио је у петак да Русија и САД припреме формални споразум да се неће мешати у домаће агенде и да потпишу споразум о спречавању „инцидената у информационом простору“.

Владимир Путин (Фото: РИА Новости)

У саопштењу уочи предстојећих америчких председничких избора, Путин је Вашингтону пружио прилику да се започне опсежни дијалог о питањима која погађају две земље.

Путин је предложио да Вашингтон и Москва размене „гаранције немешања у унутрашње ствари једни других, укључујући и изборне процесе“, користећи телекомуникациону технологију и друге „високотехнолошке методе“.

Бројни амерички званичници већ дуго оптужују Русију да користи хакере и води кампање „пропаганде“ на друштвеним мрежама, у покушају да поколебају јавно мњење око америчких избора. Москва је жестоко негирала ове наводе, тврдећи да су они неутемељени или преувеличани.

Путин је такође рекао да Москва и Вашингтон морају да избегну конфронтацију у дигиталном пољу, потписивањем билатералног споразума о спречавању „инцидената у информационом простору“, слично америчко-совјетском пакту из 1972. године, који је утврдио кораке за смањење инцидената на мору.

Ове мере имају за циљ „изградњу поверења између наших држава“, приметио је Путин, додајући да обнављање дијалога „на високом нивоу“ о информационој безбедности иде у обострану корист.

Вашингтон је појачао нападе на Москву како се америчка председничка трка ближи изборном дану 3. новембра. Директор Еф-Би-Аја Кристофер Вреј сведочио је раније овог месеца пред Одбором за националну безбедност Представничког дома да Русија покушава да „посеје поделе и неслогу“, пре свега надајући се да ће „оцрнити“ ривала Доналда Трампа - Џо Бајдена.

Министарство спољних послова Русије одбацило је ове оптужбе као „апсолутно без доказа“, тврдећи да САД злоупотребљавају Русију у политичке сврхе.

„Више пута смо саопштили да се нисмо мешали у америчке унутрашње политичке процесе и да то нећемо чинити“, рекла је портпарол Министарства Марија Захарова.

Може ли Џавелин да уништи тенк Т-72, погледајте ОВДЕ.

Извор: Восток

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА