Најновије

ПУТИН О САВЕЗУ СА КИНОМ: Није да нам то треба, али ако се удружимо у будућности...

Савез две од три најмоћније војске на планети дубоко би променио светски поредак. Владимир Путин сматра да је у будућности могуће да би се Русија и Кина могле ујединити, али да још увек није неопходно.

Си Ђинпинг и Владимир Путин. (Фото: kremlin.ru)

Говорећи на виртуелном састанку дискусионог клуба "Валдај", Путин је нагласио да Русији „није потребан“ савез са Кином, „али, теоретски, то је сасвим могуће замислити“. Суперсиле су све ближе и заједно изводе заједничке вежбе.

"Валдај" је руски годишњи форум основан 2004. године којем присуствује Путин. Манифестација се обично одржава у Сочију, али је због пандемије коронавируса ове године био ограниченог учешћа.

„Руско-кинески односи достигли су невиђен висок ниво“, рекао је председник.

Москва и Пекинг тренутно блиско сарађују на многим пољима, укључујући и војно. У септембру је Кина учествовала у руској великој заједничкој вежби "Кавказ 2020", заједно са другим савезницима Кремља. Према Путину, две земље „размењују најбоље праксе у области војне конструкције“ и имају високу сарадњу у технолошкој сфери. Осим што користи руским оружаним снагама, партнерство такође повећава одбрамбене способности Кине, објаснио је он.

„Не ради се само о размени производа, продаји војне робе и размени технологија“, објаснио је председник.

Кинеско-руска сарадња је тренутно првенствено економска, а обим трговине између две земље премашио је прошле године 111 милијарди долара. Последњих година и Пекинг и Москва усредсредили су се на прекограничну трговину и сарађују на избацивању долара. У првом кварталу 2020. године удео долара у трговини између земаља први пут је пао испод 50 одсто. У августу је руски аналитичар Алексеј Маслов објаснио да се партнерство суперсила приближава „преломном тренутку“.

„Сарадња Русије и Кине у финансијској сфери говори нам да напокон проналазе параметре за ново савезништво“, рекао је Маслов.

И Запад на страни Јермена? Више о томе ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА