Најновије

МАКРОН ПРОГЛАСИО НОВИ СВЕТСКИ РАТ: Русија и Кина означени као крвни непријатељи! Овако су му Руси одговорили

Европа се суочава са „новом врстом светског рата“ везаном за вакцинацију, рекао је за "Ле Фигаро", француски председник Емануел Макрон на конференцији за штампу након првог дана виртуелног самита ЕУ.

Макрон (Фото: РИА)

Према његовим речима, то је, између осталог, настало због „жеље Русије и Кине да утичу уз помоћ вакцина“. Француски лидер је изразио мишљење да у тренутној ситуацији Европа треба да буде независна у производњи таквих лекова.

„Сведоци смо покушаја дестабилизације од стране Русије и Кине и тежњи да се утиче помоћу вакцина, и у светлу тога желимо да производимо толико (вакцина) како бисмо задовољили сопствене потребе“, истакао је Макрон на прес-конференцији након првог дана виртуелног самита Европске уније.

Макрон се обавезао да ће у наредним месецима Европа повећати производњу вакцина против коронавируса и постати највећи произвођач вакцина. Истовремено је предложио да се блокира извоз вакцина уколико произвођач не испуни своје обавезе снабдевања Европске уније.

Француски лидер је приметио да се "Фајзер" и "Модерна", за разлику од "АстраЗенеке" држе својих обавеза.

Тиери Бретон, заменик комесара за унутрашња тржишна питања ЕУ, рекао је раније да Европи неће требати руски "Спутњик V", јер је Брисел већ одобрио још четири лека која би била довољна за постизање имунитета. 

Творци "Спутњика V" одговорили су на изјаве француског председника Емануела Маkрона о новоj врсти светског рата на нивоу вакцине.

Према речима француског лидера, Русија и Кина покушавају да користе лекове за коронавирус као инструменте утицаја. Позвао је европске земље да покажу независност у производњи вакцина.

„Драги Емануеле Макрону, трудимо се да вакцине држимо ван политике - ово је наша најбоља нада за светски мир, а не за рат“, прокоментарисали су творци "Спутњика V" на званичном Твитер налогу вакцине.

Такође су позвали Француску да се придружи оним земљама које су одлучиле да лек производе код куће.

"Производња различитих вакцина пут је ка независности вакцина. Заједно смо јачи!" - наглашено је у објави.

Букти сукоб војске Венецуеле и колумбијских побуњеника. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: vostok.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА