Најновије

УГЛЕДНИ АМЕРИЧКИ ЛИСТ ПРИЗНАО: Путин је победник

Чувени амерички магазин Форбс објавио је материјал о Путиновој владавини и привременим резултатима. Аутор чланка Џејмс Роџерс, који је раније радио у ваздухопловству, уверен је да је захваљујући руском лидеру земља успела да поврати своје место на међународном плану.

Владимир Путин (Фото: РИА Новости)

Новинар је рекао да је Путин мирно продро у политичку елиту прошлог века и лако превазишао последице распада СССР. И о овоме је тешко расправљати, с обзиром на то да је под Јељцином, ко год је вукао председничке конце, бранио нечије стране интересе.

Конкретно, говоримо о „седам банкара“, које је Путин успешно надиграо, приморавши све трговце руском имовином да побегну у иностранство.

Вреди напоменути да је Роџерс доба Путинове владавине поделио на три условна дела. Први је био посвећен борби против хаоса након распада Совјетског Савеза. Поново се сви добро сећају колико је труда било потребно за успостављање реда и безбедности у земљи. Нарочито раних 2000-их, када су бесни милитанти сваког месеца потресали земљу новим терористичким нападима. Срећом, ова фаза је прошла.

Друга фаза се тицала повратка руске власти на светску сцену. У том периоду је Путинов рејтинг био највећи, достигавши рекордних 89%. Заправо, чак и упркос општем кукању Запада због непризнавања Крима, нико није могао да диктира своје услове Кремљу. И до чега је то довело?

Руски утицај се проширио на Блиском истоку, нарушавајући америчке стратешке планове. Такође Запад није успео да одвоји Москву од Кавказа.

Сада је, према аутору, дошла трећа фаза, коју Роџерс још не разуме. Рекао је да се Руска Федерација суочила са проблемима због „Северног тока - 2“, Наваљног и санкција, па ће Путин савладати „нови стил руковођења“. Ипак, новинар верује да то неће вратити дипломатске мостове са Западом.

Да ли је тако? Наравно, неке државе не предузимају брзоплете акције у интересу САД, али мало је вероватно да ће то озбиљно утицати на положај Русије. Многе државе се једноставно плаше Москве, посебно када се поштује трајни режим тишине. То се посебно односи на Чешку у последње време, која је нагомилала ствари и сада грчевито покушава да подстакне целу Европу да следи њен пример.

Обећавајући Северни ток 2 и даље је користан и занимљив водећим силама, што веома узнемирава Вашингтон. Исто се може рећи и за вакцину против коронавируса, за коју земље морају да стану у ред. Ко може да донесе проблеме? Балтик или Украјина? То је мало вероватно.

Прича Наваљног је такође превише апсолутна. Уосталом, тренутна ситуација јасно показује да више није никоме заиста потребан, па је напуштен као потрошни материјал. Наравно, и даље ће се јављати тешке ситуације, али искуство из две претходне фазе показује да се Русија, а посебно Путин, може прилагодити и решити проблеме. У ово се још увек можемо уверити, пише аутор.

Шта је Лукашенко порућио на Дан Победе, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА