Најновије

"Први талас ковида се намерно проширио и то два месеца пре него што је свет о њему обавештен"

Бивши инсајдер Комунистичке партије Кине Веи Јингшенг рекао је да су Светске војне игре у октобру 2019. могле деловати као први догађај ширења вируса.

Пандемија (Илустрација: Pixabay)

Међународни турнир за војне спортисте одржан је у Вухану, одакле је потекао вирус ковид 19, два месеца пре него што је Кина обавестила Светску здравствену организацију о својим првим случајевима.

Јингшенг је тврдио да није случајно неки од 9.000 међународних спортиста који су се окупили на догађају наводно разболели од мистериозне болести.

"Мислио сам да ц́е кинеска влада искористити ову прилику за ширење вируса током Војних игара, јер ц́е се тамо појавити многи странци", рекао је он за нови документарни филм Скај њуза "Шта се заиста догодило у Вухану".

Тврдио је да је чуо за кинеску владу како изводи "необичну вежбу" током игара.

"Знао сам за могуц́ност да кинеска влада користи неко чудно оружје, укључујуц́и биолошко, јер сам знао да раде такве експерименте“, рекао је он.

Његове тврдње подржао је бивши главни саветник за Кину америчког Стејт департмента Мајлс Ју.

Рекао је да су француски, немачки и амерички спортисти, међу онима који су се разболели на турниру са симптомима налик на ковид, али никада нису тестирани на вирус.

"Видимо неке назнаке у нашим властитим подацима... да је ковид циркулисао у Сједињеним Државама вец́ почетком децембра, вероватно и пре тога", рекао је бивши истражитељ ковид 19 америчког Стејт департмента Давид Ашер.

Јингшенг такође тврди да је забринутост због ситуације која се одвијала пренео високим функционерима у Трамповој администрацији у новембру 2019, али да је игнорисан.

Дугогодишњи заговорник демократије, који је одслужио затворску казну због 'контрареволуционарних активности', рекао је да је приступио овом приступу док је шапутање о 'новом вирусу САРС-а' почело да кружи Вичатом и другим кинеским платформама друштвених медија.

"Осец́ао сам да нису забринути као ја, па сам се потрудио да пружим више детаља и информација", рекао је он.

"Можда не верују да би влада неке земље учинила тако нешто (прикрила вирус), па сам се стално понављао у настојању... да их убедим."

Ауторитативни режим Си Ђинпинга очајнички је покушао да уц́утка сваку расправу о вирусу у раним фазама избијања епидемије у Вухану - чак и када је невиђен број лешева почео да преплављује градске болнице.

Било какво спомињање на друштвеним медијима о новом вирусу САРС-а или "епидемији" било је цензурисано и храбро медицинско особље које је покушало проговорити и упозорити свет ухапшено је и присиљено да потпише лажна признања која изазивају панику.

Јингшенг, који је годинама раније био у егзилу у САД, рекао је да је свестан шта се дешава преко инсајдера Комунистичке партије из Пекинга који су поделили своје страхове о ситуацији и описали заташкавање централне владе.

Али упркос предстојец́ој здравственој кризи која је требало да опустоши САД и остатак света, његова порука није схвац́ена озбиљно, тврди он.

Кинески дисидент није открио са којим политичким лидерима је разговарао, али је инсистирао на томе да су то високи владини ликови и да су имали одобрење тадашњег председника Доналда Трампа.

"Нисам сигуран да ли овај политичар жели да говорим о њему овде", рекао је.

"Али желим рец́и да је он довољно висок политичар, довољно висок да може доц́и до председника Сједињених Држава."

Док су случајеви коронавируса и даље харали Кином, ауторитарна држава је епидемију скривала од СЗО до 31. децембра, када више није било могуц́е обуздати сазнања о њеном постојању.

Али чак и тада Пекинг је порицао да се вирус може преносити са особе на особу.

СЗО је 30. јануара 2020. означила мистериозну епидемију као хитан случај за јавно здравље од међународне забринутости, пошто су раније истог месеца заразе почеле да захватају друге земље, укључујуц́и и САД.

У августу ове године др Петер Ембарек, који је водио истрагу СЗО о пореклу пандемије коронавируса у Кини, рекао је да је први светски пацијент оболео од ковида 19 можда заражен шишмишем док је радио за лабораторију у Вухану у Кини.

Доктор Ембарек изнео је шокантну тврдњу упркос томе што је у почетку одбацио мишљење да је вирус побегао из лабораторије као крајње невероватан.

Ембарек је касније признао да је теорија о цурењу из лабораторије могла да се догоди, што указује на то да је кинески истраживач могао бити заражен слепим мишем док је узимао узорке у вези са истраживањем у лабораторији у Вухану.

Неки су сугерисали да је извор вируса Вуханов институт за вирусологију, кинеска лабораторија која је највец́и светски центар за истраживање коронавируса.

Они верују да је вирус или откривен у лабораторији - која прикупља коронавирусе од дивљих животиња - или је конструисан истраживањем "добитка функције".

Такво истраживање укључује додавање својстава као што је повец́ана преносивост вец́ постојец́им вирусима ради проучавања ефеката и развоја третмана пре него што се такве болести прошире.

Али истраживање је изузетно контроверзно, а многи научници тврде да су ризици од стварања таквих вируса далеко вец́и од потенцијалних користи.

Према заговорницима ове теорије, вирус је тада исцурио из лабораторије - вероватно заразивши особље које га је потом несвесно пренело на општу популацију.

Један обавештајни извештај прослеђен агенцијама у Вашингтону тврди да су три члана особља у лабораторији затражила болничко лечење у новембру 2019 - месец дана пре него што су откривени први званични случајеви ковида, објавио је "Волстрит журнал".

Њихови симптоми били су "у складу с ковидом 19 и уобичајеном сезонском болешц́у", каже се у извештају, позивајуц́и на даљу истрагу.

То се слаже са мноштвом доказа који указују на то да је ковид можда циркулисао месецима пре него што га је Кина први пут пријавила свету - било као резултат често благе болести која је остала неоткривена, било као резултат заташкавања.

Научници у Италији тврде да су открили доказе о ковиду у узорцима крви узетим још у септембру 2019. године, док истраживачи у Шпанији кажу да је болест могла бити присутна у јануару 2020. године - неколико месеци пре првог службеног случаја.

Чак су и аутори извештаја СЗО, који је био исмејан, признали да не могу искључити могуц́ност да је ковид циркулисао пре децембра 2019.

Али тек 31. децембра 2019. кинеска канцеларија СЗО је обавештена о мистериозној упали плуц́а од које су оболела 44 болесника у Вухану.

Касније је СЗО обавештена да је најмање један пацијент у Вухану - главном транспортном чвору - показивао симптоме вец́ 8. децембра.

У другом извештају који подржава СЗО наводи се да је "јасно" да су "мере јавног здравља локалне и националне здравствене власти у Кини" могле снажније применити прошлог јануара.

Кина и Светска здравствена организација (СЗО) су навели да постоји "потенцијал да се на прве знакове брже делује".

Критике су биле у супротности са тадашњим јавним изјавама СЗО, када је похвалила Кину због "изузетне брзине" којом је одговорила на избијање.

Пекинг је опоравак од ране епидемије означио као тријумф својих комунистичких лидера, при чему је кинеска економија једина велика економија која ц́е расти 2020.

Али бројни извештаји детаљно описују како је Кина прец́уткивала кључне детаље о вирусу у његовим раним фазама, укључујуц́и и податке СЗО, која је јавно хвалила Кину.

О чему су разговарали начелници генералштаба Русије и САД, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА