Најновије

14 НАТО ПРЕСТОНИЦА НА МЕТИ ИСКАНДЕРА, РУСИЈА ФОРМИРА НОВЕ АРМИЈЕ: Војни стручњак објаснио шта се крије иза писања кинеских медија

У кинеским медијима појавиле су се извештаји о "прекомерној производњи" руских оперативно-тактичких комплекса Искандер-М и плановима за стварање нових армија, као и да ће њихов задатак бити да на мети држе престонице земаља НАТО. Војни коментатор руске Газете, Михаил Ходаренок, објаснио је колико су ове претње стварне.

Искандер (Фото: РИА)

Кинески портал KK-Tencent" пренео је вест да је Русија наводно нациљала ракетама Искандер-М 14 престоница НАТО земаља. У случају напада, комплекси би погодили све циљеве у року од десет минута.

- У поређењу са другим ракетним системима, Искандер-М не захтева обавезну сателитску подршку. Потребне су му само информације које су већ унете у контролну јединицу како би анализирао и утврдио положај и погодио мету у врло кратком року. Лансер постављен на возилу може се брзо сакрити у року од неколико минута након лансирања, па чак и ако се ова локација открије, непријатељу би било јако тешко да  уништи Искандер-М - пише кинески портал.

Међутим, није познато којих 14 градова су мете руских пројектила.

Искандер-М распоређени су у Калињинградској области, а на основу декларисаног домета од 500 км, могу циљати Виљнус, Ригу, Талин и Варшаву. Скоро да могу да лете до Стокхолма и Берлина.

Међутим, Америка верује да домет ракете "9М729", коју користи Искандер-М, прелази декларисану границу и у стварности износи 2000-2600 км. Управо је полагање права на ову ракету постало један од разлога повлачења САД из Уговора о елиминацији пројектила средњег и кратког домета.

Раније је кинески портал "NetEase" објавио информацију да ће у Русији, као резултат прекорачења државних задатака за набавку система Искандер-М, бити формирано још неколико нових армија комбинованог наоружања. Вест је објављена након завршетка војне вежбе "Запад-2021", а пренели су је бројни руски и страни медији.

Превремена испорука изазвала "гласине"

Још раније су руске оружане снаге добиле нове комплете система Искандер-М. У исто време, заменик министра одбране Руске Федерације, Алексеј Криворучко, рекао је да су комплети примљени "пре рока".

Вероватно је управо "ранији" пријем система Искандер-М изазвао објављивање материјала о "прекомерном испуњењу државних задатака", на основу чега су се развиле застрашујуће хипотезе о "неколико нових армија комбинованог наоружања".

Заправо, није било никакве званичне потврде о прераној испоруци ових система од стране војске као ни од стране произвођача.

Нове комбиноване армије су - само хипотеза

Овде треба напоменути да у савременим руским условима ниједна "прекомерна производња“ одређених врста наоружања и војне опреме, укључујући комплексе Искандер, није фундаментално немогућа. Сав посао војно-индустријског комплекса данас се одвија у строгим оквирима државног одбрамбеног налога.

Међутим, за "прекомерну производњу" не постоје услови - ни финансијски ни производни. Штавише, у принципу, такви задаци нису ни постављени за индустрију.

Али чак и ако се замисли да се тако нешто догодило, Русија не би могла да формира војску комбинованог наоружања само због "вишка" система Искандер-Мс.

У свом најопштијем облику, поред стварног командноконтролног центра војске, ту су три или четири дивизије (пешадија и тенковске јединице) и једна или две бригаде (тенковске и пешадија). Осим тога, такозвани "армијски комплет" укључен је у сваку јединицу.

Свака комбинована армија садржи много више од самих система, па су ту: артиљеријска бригада (једна или две), пук ракетне артиљерије, пук противтенковске артиљерије, бригада ПВО, пук радиотехнике, засебни борбени хеликоптерски пук, инжењеријска бригада (напомена, ово није потпуна листа). Такође се ту налазе и пододсеци за електронско ратовање, делове позадине и техничка подршка, комуникације и медицине.

Из овога се види да формирање "неколико нових армија" захтева заправо огроман број људи.

"Неколико" - је најмање три нових армија, што би у преводу укључило најмање 300.000 војника.

Да би се формирало "неколико нових армија", потребна је политичка одлука руководства Русије да се број оружаних снага у миру повећа за неколико стотина хиљада људи. С обзиром на финансијске и економске могућности државе и војно - политичку ситуацију, благо речено, ово је нереално.

- Наравно, некоме у Москви може чак и изгледати ласкаво што Кинези плаше НАТО са Русијом, али у реалности је то као плашти мечку решетом - закључује руски војни стручњак.

Русија Ердогану поставила ултиматум у Сирији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА