Најновије

АМЕРИ ВЕЋ ЗАБОРАВИЛИ АВГАНИСТАН, ПРОНАШЛИ НОВО "ИГРАЛИШТЕ": Путин спреман да интервенише ако се превише заиграју

Русија сматра да је притисак Вашингтона који врши на земље Средње Азије у циљу распоређивања војних и обавештајних објеката изузетно опасан, изјавио је директор Трећег одељења земаља ЗНД руског Министарства спољних послова Александар Стерник, говорећи на панелу "Авганистан у систему регионалних односа" на Московском институту за међународне односе.

Владимир Путин. (Фото: kremlin.ru)

- Сматрамо да је притисак који се сада врши на наше савезнике у војне и извиђачке сврхе под изговором антитерористичких активности крајње опасан - рекао је он.

- Овај (притисак) је категорички неприхватљив и за средњоазијске државе, Русију, Кину, Иран, јер схватамо које би задатке ово базирање решавало у Средњој Азији - приметио је Стерник.

Он је додао и да ће се заједничке војне вежбе Русије, Узбекистана и Таџикистана наставити све док то налаже ситуација у Авганистану.

- Спроведене су прилично успешне вежбе са становишта извршавања застрашујућег ефекта на могуће радикалне снаге које делују у пограничном појасу Средње Азије, уз учешће Узбекистана, Таџикистана и Русије. Ове заједничке вежбе ће се наставити тачно онолико дуго колико је буде захтевала алармантна ситуација у суседној земљи - истакао је политичар.

Према његовим речима, сасвим је очигледно да је за Русију и суседе Авганистана тренутно првенствено важно да спрече хаос и безвлашће који би за последицу имали економски колапс и хуманитарну кризу.

Почетком августа талибани су појачали офанзиву против владиних снага у Авганистану. Милитанти су 15. августа ушли у главни град и преузели контролу над председничком палатом, а 16. августа су објавили да је рат у Авганистану завршен и да ће државно уређење бити одређено у блиској будућности. У ноћи 31. августа америчка војска напустила је аеродром у Кабулу, чиме је прекинуто скоро 20-годишње америчко војно присуство у Авганистану.

Талибани су 6. септембра објавили да је и Панџшир, последња од 34 авганистанске провинције, прешао под њихову контролу. Следећег дана објављен је састав привремене владе Авганистана: на њеном челу ће бити Мухамед Хасан Ахунд, који је током прве владавине Талибана био министар спољних послова и налази се под санкцијама УН.

EУ српској деци: Мораћете да ме заволите! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА