Најновије

АМЕРИЧКИ ПАТРИОТ СЕ ОБРУКАО: Само је чудо спасло престоницу Саудијске Арабије! (ВИДЕО)

Саудијска војска тврди да је успешно пресрела пројектил јеменских бораца помоћу америчких ракетних система Патриот. Чак се и амерички председник хвалио како је Патриот чудо невиђено и како ни то на свету не производи ништа слично, али авај... Испоставило се да чудо од америчке технологије не само да је промашило мету, већ да је само срећа спасла престоницу Сауди Арабије.

Фото: Јутјуб

Подсетимо, САД је снабдела арапско краљевство с противваздишним системима Патриот.
Њујорк Тајмс, међутим, открива да је тим стручњака преиспитао истинитост службене верзије.
– Након анализе јавно доступних информација, дошли су до закључка „како је пројектил неометано прелетео изнад саудијских система противракетне обране и готово је погодио мету, терминал аеродрома у главном саудијском граду – тврди амерички лист.
Штавише, лист пише да Влада САД лаже о ефикасности Патриота.
– Или је и сама у заблуди, а то би нас требало паклено да забрине – рекао је аналитичар Јефри Луис, који је водио истраживачки тим.
Луис и његове колеге су били узнемирени када су саудијске власти саопштиле да су успешно оборили пројектил.
– Ствар је у томе да су и прошле владе претеривале о постигнућима противракетне обране. Током првог рата у Перзијском заљеву, САД су извештавале о готово савршеним резултатима у борби против ирачке верзије пројектила Р-17. Али су накнадне провере показале да готово ниједно пресретање није успело – објашњава НYТ.
Је ли Патриот заказао у Ријаду? Да би то сазнали, Лусов тим је анализирао објављене фотографије и видео материјале с места инцидента.
Непосредно након активирања саудијског Патриота делови пројектила почели су падати по Ријаду. Један од снимака показује тренутак када је посебно велик део пројектила пао на једно од градских паркиралишта.
Ријад се одмах похвалио како присутност фрагмената пројектила Буркан-2 доказује успешно обарање пројектила, али међу пронађеним деловима и телу пројектила није било бојеве главе.
– Недостатак бојеве главе је био важан сигнал аналитичарима и показао им је да је пројектил највероватније избегао одбрану Саудијске Арабије – пише НYТ.
Ракета, која је летела око 600 миља, готово сигурно је требалон да се одвоји на два дела док се приближавала Ријаду. Главни део, који чини највећи део пројектилу, је нестао. Бојева глава, која је мања и тежа, наставља пут до циља. Све то сугерира да су Саудијци погодили само тело пројектила, али након што се одвојило и било у слободном паду.
И амерички владини функционери које је интервјуисао НYТ су, такође, изразили сумњу да је саудијска војска оборила пројектил.
– Хути су промашили свој циљ, али су били довољно близу и показали су да њихови пројектили могу да избегну саудијске обрамбене системе. Километар је прилично нормалан пропуст за Скад – рекао је Луис.
– Хути су био врло близу да разоре аеродром – додао је он.
Лаура Грего, стручњак за ракетну технологију, изразила је забринутост што су батерије саудијске противракетне одбране заказале пет пута.
– Гађали су пет пута у овај пројектил и сваки су пут промашили. То је шокантно. Шокантно је јер овај систем треба да функционише без грешке – рекла је Лаура Грего.
Поређење америчког система Патрот и руског унапређеног систенма С 300 какова би могао да дође и у нашу земљу погледајте у следећем видео запису!!!
Где може да избије рат у 2018. години, погледајте ОВДЕ.
Извор: informer.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА