Најновије

АНАЛИТИЧАРИ: Рат Саудијаца и јеменских Хута показао да ракетни системи Патриот не могу ништа да оборе!

Експерти из независног Мидлберијског института за међународна истраживања позабавили су се функционисањем америчких ПВО и противракетних система Патриот у Саудијској Арабији и закључили - да од њих фактички нема вајде.

Патриот (фото: Јутјуб)

Проучили су све ракетне нападе јеменских Хута на Саудијску Арабију од новембра 2017-те до данас и утврдили да је мало која њихова ракета била оборена. А саудијски војни врх је тврдио да су безмало сви „успешно одбијени“.
Аналитичари поменутог института, који су радили под руководством Џефрија Луиса, своја сазнања и закључке су објавили на страницама утицајног Foreign Policy.
Луис и његове колеге су прво идентификовали места где су пали делови и бојеве главе ракета које су лансирали Хути, а потом утврдили тачке на којима су се налазиле ракете-пресретачи. Тако су утврдили: да су саме ракете Хута падале на саудијски главни град - Ријад - а да су њихове бојеве главе пролазиле кроз све линије одбране и падале у близини циљева који су им били одређени.
Приликом ракетних напада Хута изведених у новембру и децембру 2017-те - једна бојева глава је пала неколико стотина метара од петог терминала аеродрома „Краљ Халид“, а друга је замало уништила аутосалон „Хонде“.
Луис је посебно скренуо пажњу на чињеницу да је недавно ракета Патриот - испаљена да пресретне пројектил Хута- експлодирала у стамбеној четврти Ријада.
На основу свега је извео закључак:
„Нема никаквих доказа да је Саудијска Арабија током трајања конфликта са Јеменом пресрела макар и једну једину ракету Хута. Због тога се намеће узнемиравајуће питање: постоје ли икакви разлози да се сматра да системи Patriot уопште функционишу“.    
Луис отворено износи сумњу да су системи Patriot икада успевали да пресретну и униште неку балистичку ракету великог домета у реалним борбеним условима.
У прилог свом страховању, навео је да се зна за само један случај - који су потврдили независни експерти - да је Patriot за време рата у Персијском заливу оборио ирачки „Скад“.
Један једини од 47 колико је ирачка армија лансирала!
А Пентагон је тада тврдио да је била оборена половина (23).
У међувремену је системе Патриот купила Пољска. Да би је штитили од руских тактичких ракетних система „Искандер“.
А они су за ракете јеменских Хута - 22. век!
Прочитајте ОВДЕ све о снажној експлозији у бази Националне гарде.
Набавите књигу руских геополитичара Дугина и Савина о томе како Америка ратује против читавог света методама мрежног рата Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте још снимака из Саудијске Арабије.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА