Најновије

АУСТРИЈСКИ ПОСЛАНИК: На провокације Приштине Србија има право да реагује

Шеф посланичког клуба Слободарске партије Аустрије (ФПО) у бечком парламенту Максимилијан Краус, који борави у посети Србији, оцењује протекле догађаје на северу Косова биле провокације Приштине и истиче да Србија има право да на то реагује.

Војска Србије (Фото: Војска Србије)

Краус је, за Танјуг, на питање да ли је ФПО после одласка са чела странке Хајнц-Кристијана Штрахеа променила политику према Косову, нагласио да је та странка била и остала чврсто против једнострано проглашене независности.

Краус истиче да се у том смислу ништа није променило и да је јасно да је Косово правно саставни део Србије.

“Одбијамо отцепљење супротно међународном праву и по том питању имамо исто виђење као и Влада Србије”, додао је Краус.

Посебно је истакао да ФПО осуђује ескалацију насиља на северу КиМ и инциденте у којима је један Србин рањен.

“То су провокације косовских Албанаца. Сматрамо да држава Србија има право да интервенише. Потребно је наћи мирољубиво и одрживо решење”, додао је Краус.

Када је реч о европском путу Србије, он је указао да је на Србији одлука о европском путу, али да ће, када преговори буду позитивно окончани, Унија добити важног партнера.

“Верујем да бисмо са Србијом добили партнера који затупа традиционалне вредности, која је хришћанска земља, са којом бисмо могли у ЕУ заједнички да наступимо против негативних тенденција у Унији”, рекао је Краус.

Делегација ФПО, у којој је био и посланик Европског парламента из редова ФПО, Харалд Вилимски, разговарала је са председником Народне скупштине Ивицом Дачићем о сарадњи Аустрије и Србије, великом броју грађана пореклом из Србије у Аустрији, европском путу Београда, питању КиМ, али и о вакцинацији.

Краус каже да је са Дачићем разговарао о вакцинацији, односно о признавању руске и кинеске вакцине у ЕУ, истичући да је велика неправда што Унија не признаје кинески “Синофарм” и руски “Спутњик В” и не жели да изједначи те вакцине са осталима.

“Нефер је да људи који су се вакцинисали кинеском или руском вакцином не могу да буду третирани на исти начин као имунизовани у Аустрији и ЕУ. ФПО јасно каже да не сме да се прави разлика између различитих вакцина. Грађани по том питању морају да буду једнако третирани”, категоричан је Краус.

Он је истакао задовољство што у Аустрији живи велики број грађана српског порекла, који су се одлично интегрисали и постали део њеног друштва.

„Као ФПО подржали смо њихову интеграцију, и то смо доказали тиме што смо као прва странка имали посланика српског порекла у бечкој скупштини”, рекао је Краус.

Када је реч о политичкој ситуацији у Аустрији, након оставке Себастијана Курца због истраге која се води против њега због проневере и мита, Краус прогнозира ванредне парламентарне изборе најкасније до половине наредне године.

Он је оценио да је политичка ситуација у Аустрији веома напета, да је Курц умешан у огроман корупционашки скандал и да су он и његова странка ОВП тешко уздрмани.

Са друге стране је, каже, коалициони партнер ОВП - Зелени, који, примећује, не зна шта да ради.

Због тога сматра да, средњорочно гледано, ванредни парламентарни избори неће моћи да се избегну, а из тих избора, додају, ФПО ће изаћи оснажен.

“Ко познаје аустријски Устав зна да је за одржавање парламентарних избора потребно више месеци припреме. Зато сматрам да ће ова влада трајати свега пар недеља и да ћемо почетком, најкасније средином године имати ванредне изборе”, рекао је Краус.

О одласку кфора са административних прелаза прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА