Најновије

Књига Рад (к)од куће-Економски, правни и социјално-психолошки аспекти

Kњига FLEXIBILITY AND ADAPTATION:The new post-Covid era , oktobar 2021., Silver and Smith Publishers,Birmingham Велика Британија, 205 стр., аутора Мирјане Радовић-Марковић, Дејана Радуловића, Борислава Ђукановића & Имани Силвер Кyарузи.

Фото: Корице књиге

Реч је о енглеској верзији  књиге Рад (к)од куће-Економски, правни и социјално-психолошки аспекти, коју је издала Издавачка књижарница Светозара Стојановића, Сремски Карловци – Нови Сад,2021, Србија , 275 стр. ( аутори Мирјана Радовић-Марковић, Дејан Радуловић, Борислав Ђукановић). Књига FLEXIBILITY AND ADAPTATION:The new post-Covid era је дорађена и прилагођена британском тржишту. Додата су нова поглавља , дате уводне напомене испред сваког поглавља и нешто модификована структура књиге.С друге стране  неки делови су редуцирани , што се огледа у чињеници да енглеско издање има мањи број страна.

Ова књига  има за циљ да утврди како рад од куће може да има утицај у економском ,правном , социјалном и психолошком смислу на раднике, који су прихватили овакав начин рада у Србији. Такође , њен циљ је да прошири  недавна истраживања аутора о предузетништву, дигитализацији и  новим моделима запошљавању. Као таква, књига жели да допринесе новом теоријском и емпиријском приступу овој тематици и да је сагледа кроз призму више научних дисциплина у чему су аутори у потпуности успели. Наиме, књига на интегрални и кохерентан начин  на најбољи начин заокружује ову тематику као једну врло сложену и интердисциплинарну истраживачку област. С обзиром да вец́и део литературе која се односи на ову проблематику настоји да створи слику гиг економије и  услова рада који су с тим повезани, али само са уже тачке гледишта , ценим способност аутора да се фокусирају на интердисциплинарне теме и на тај начин показују посебну снаге рукописа.
 Пре свега, књига покрива потребне алате, понашање и предности / недостатке рада од куц́е о којима би сви требали размислити пре него што направе искорак и упусте се у овакав начин запошљавања. Такође, концентрише се на могуц́ности, али и на нерегулисана права радника у овом домену. Другим речима, на првом месту је позив аутора за законодавним одговором на националном нивоу у области ове врсте пословања. 

Ова обимна студија  је подељена у три дела , која су повезана и добро се допуњују на укупно 205 страница текста. Тврдње, мишљења и судови аутора образложени су и поткрепљени аргументима и примерима из којих следи исправан  начин повезивања и закључивања. 

У првом, најзначајнијем делу професорица Радовић- Марковић најпре анализира различите аспекте самозапошљаваја и фрилесинга и са њима повезане врсте бизниса у Србији и свету. У овом уводном делу књиге нарочито су инструктивна поглавља која се баве могућностима и ограничењима за успешно обављање бизниса   к(од) куће, са посебним освртом на фриленсере и њихове послодавце.

У другом делу критички су анализирани домети и недостаци правне легислативе нових облика рада у великом броју европских земаља.

Трећи део односи се на социјално-психолошке аспекте, пре свега на негативне социјално – психолошке последице оваквог начина рада. (социјална изолација, анксиозност, депресивност, стрес и др.).,Резултати истраживања су показали да подршка породице, родбине и пријатеља делује као значајан протективни фактор за смањење ових негативних последица оваквог начина рада.

Без обзира да ли се обавља посао у компанији или се ради за себе, пракса рада од куц́е може бити изазов док литература у овој области може бити од велике помоћи. .Из наведеног, може се закључити да је ова публикација врло  јасно и занимљиво писана  те да  може да буде од користи у едукацији студената и истраживача , свих нивоа, али и осталих који се  интересују за ову проблематику.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА