Најновије

АМЕРИКА ОТПИСАЛА ЗЕЛЕНСКОГ? Хоће да направе војну државу

Володимир Зеленски није баш усхиц́ен због гласина да би главнокомандујуц́и Оружаних снага Украјине Валериј Залужни могао да се усели у председничку палату.

Володимир Зеленски. (Фото: Јутјуб)

"Актуелног шефа државе Зеленског баш и не радују гласине о томе да би Залужни у неком тренутку могао да се усели у председнички дворац", наводи се у тексту под називом "Валериј Моћни", уз напомену да би генерал могао да наследи Зеленског након окончања борбених дејстава у Украјини, јер би могао да подари трачак наде својим суграђанима.

Залужни је, како оцењује лист, доказао да поседује "лидерске квалитете и војну домишљатост", те да генерала у Украјини сматрају патриотом и искусним борбеним официром.

Средином августа пољски лист "Виборча" је објавио материјал о актуелном главнокомандујућем Оружаних снага Украјине, надахнуто описујући његова достигнућа: "Када би Микелађело био дужан да излије фигуру генерала Залужног на основу постова на интернету, добио би мешавину Давида и Мојсија".

А украјински медији су писали о томе да Зеленски намерава да повуче Залужног с места главнокомандујућег украјинском војском и да му понуди место министра одбране. Ипак, председник Украјине је касније негирао таква саопштења.

"Не планирам никуда да пребацујем главнокомандујућег Залужног. Радимо као један тим. Веома је важно шта раде команданти у разним правцима, сва та презимена су вам позната. То су и Залужни, и Коваљчук, и Сирски. Нећу све именовати, мислим да сви наши људи знају те хероје. Тај тим постоји, он ради. Најважнија оцена је да се држимо, значи, оцена је висока. Када победимо, то ће бити највиша оцена", рекао је Зеленски новинарима када су га питали да ли ће променити позицију Залужног.

Прошле седмице на каналима на Телеграму се ширила информација да у канцеларији украјинског председника покушавају да пронађу новог кандидата за место главнокомандујућег Оружаних снага Украјине, а да је Служба безбедности Украјине пратила Залужног.

Амбасадорка САД у Украјини Бриџит Бринк је, међутим, наводно забранила било каква дејства против шефа оружаних снага.

Унутрашње противречности

Володимир Зеленски и Валериј Залужни су раније имали несугласице, а пре свега због сензационалне наредбе Залужног да се забрани војним обвезницима да напуштају боравиште без дозволе војне команде. Председник Украјине је тврдио да та јулска наредба није била усаглашена с њим.

"Поручио сам министру одбране, начелнику Генералштаба, главнокомандујућем оружаних снага да ме известе о свим детаљима током сутрашње седнице Штаба врховног главног команданта, то је једна од тачака дневног реда. Обећавам народу да ћу видети о чему је реч. И молим надаље Генералштаб да не доноси такве одлуке без мене", изјавио је тада Зеленски.

Према информацијама украјинских медија, заседање које је најавио председник Украјине одржано је 6. јула. На њему је Зеленски саслушао извештај Залужног који се тиче наредбе и наложио да се она укине.

После тога је Залужни саопштио да је поништио дејство тог документа и послао га на дораду, објаснивши да су уочене су бројне манипулације, различита тумачења и незаконита дејства приликом испуњавања његових одредби, што је било основа за дискредитацију Оружаних снага Украјине и њеног војно-политичког руководства.

Касније су у западним медијима почели да критикују Зеленског.

Аутор "Њујорк тајмса" Томас Фридман је навео да у кулоарима америчког политичког естаблишмента "има много више узнемирености у вези с украјинским руководством него што се о томе говори". Према речима новинара, Бела кућа и Зеленски "имају дубоко неповерење једни према другима – много дубље него што се објављује".

Амерички лист "Нешенел ривју" објавио је чланак под називом "Због чега се Бела кућа сада тајно жали на Зеленског?"

У тексту се излаже један од могућих сценарија развоја догађаја.

Лист не искључује могућност да се Бајденова администрација припрема за то да "Зеленског препусти судбини" или да га искористи као "жртвеног јарца", јер предвиђа да ће се сукоб Украјине и Русије "развијати у негативном кључу".

"Они припремају терен да касније саопште: 'Учинили смо све што је могуће да помогнемо Украјинцима да се заштите, али су се они на крају показали као сувише некомпетентни, корумпирани и сувише су утонули у унутрашње свађе", пише лист.

Стварање војне државе

Виши научни сарадник Центра за европска истраживања Руске академије наука Владимир Оленченко каже да, судећи по наводима медија и подацима извора, Запад наговештава Зеленском да је његов потенцијал истрошен и да сада озбиљно разматра Залужног као потенцијалну замену актуелном председнику.

"Западњацима је потребан ватренији и практичнији радикал који Украјину може да претвори у велику касарну. А Зеленском практично говоре, посредно, да је своју улогу већ одиграо и да може да оде. На Западу сада, очигледно, стављају улог на Залужног. Тамо се надају да ће он некако успети да подстакне партију рата коју чини велики део радикалног и антируског политичког естаблишмента", каже експерт у разговору за РТ.

Према Оленченковим речима, текстови у "Билду" и пољском листу усмерени су на то да подрже и појачају ауторитет Залужног и да му самим тим дају могућност да постисне групацију Зеленског.

"Прелазак Залужног на председничку дужност значио би потпуну милитаризацију Украјине. Он је више војник него политичар и Запад, вероватно, рачуна на то да ће њиме лакше управљати. Они сматрају да ће он више пажње поклањати управо војним дејствима Украјине. Све остало, укључујући економију и социјалну сферу, западњаке очигледно не интересује. Запад би желео да створи војну државу под вођством Залужног", сматра аналитичар.

Ипак, ако би се Зеленском и његовим саборцима о томе говорило отворено, било би посејано "семе раздора" које у Украјини постоји и без тога, сматра Оленченко.

"Због тога су одлучили да као инструмент користе медије који могу да створе позитиван лик Залужног и да га чак зашећерено упореде с Давидом и Мојсијем, за шта нема никаквих објективних основа", рекао је експерт.

Политиколог Александар Дудчак сматра да је Залужни повезан с Пентагоном и да има високи ниво лојалности америчким властима, те да управо због тога разматрају његову кандидатуру за председника Украјине.

"Према њиховом мишљењу, Залужни је у поређењу са Зеленским сличнији ратном хероју. Зеленски је на основу приче о сензационалној наредби покушао да покаже да је он – генијални стратег, али цела та прича изазива још веће противречности. Разговори о томе да би рокада могла да се догоди после завршетка борбених дејстава представља само одвлачење пажње", навео је аналитичар у коментару за РТ.

Према мишљењу Дудчака, Запад би могао да нареди ту смену много раније.

"Тамо притиском на прекидач може да се реши питање да ли ће Зеленски бити склоњен сада или кроз неко време. Од Залужног вајају хероја и чине то намерно, улепшавају његов лик како би, у случају потребе, извукли његову изрекламирану фигуру и заменили њоме Зеленског", закључио је експерт.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА