Најновије

Зеленски ће морати да иде на уступке Русији, а за то га могу ликвидирати његови

НАТО респектује жељу Украјине да се придружи алијанси, али наш главни приоритет сада је војна подршка Кијеву - изјавио генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг на конференцији за новинаре после првог састанка министара спољних послова земаља чланица тог пакта.

„Разговарамо о томе како да ојачамо наше партнерство са Украјином и помогнемо јој да се креће ка чланству у НАТО. Потврдили смо нашу одлуку о томе из 2008. године. Да су наша врата отворена, показали смо позивом Шведској и Финској и пријемом Северне Македоније и Црне Горе. Сада пружамо хитну помоћ Украјини како би се могла одбранити и поправити своју енергетску инфраструктуру“, рекао је Столтенберг.

Посебно је нагласио да је „стално снабдевање Кијеву оружјем једини пут до мира у Украјини“:

„Парадоксално, али једини начин за дугорочни мир у Украјини је наставак војних испорука Кијеву. Дугорочни мир у Украјини је могућ само ако Русија не оствари победу“.

На сличној таласној дужини је и амерички генерал Весли Кларк, бивши командант снага НАТО-а у Европи:

- Захтев Кијева за прекид ватре или примирје био би – уверен је Кларк - привремена победа руског председника Владимира Путина у специјалној војној операцији“.

Артјомовск (Бахмут) могао би да постане ватрена замка за украјинску војску ако не добије појачања.

„Ако руска војска успе да потисне украјинске снаге пре него што стигну појачања из Херсона, односно – да приморају Украјинце да затраже прекид ватре, Путин ће победити“, упозорио је.

Оценио је да руска војска има све што је потребно да украјинским снагама нанесе „знатну штету”:

„Знамо да они још увек могу да произведу довољно пројектила и да одржавају овај темпо напредовања још неколико недеља, можда и више“.

На потпуно супротној позицији је бивши саветник шефа пентагона – пуковник Даглас Мекгрегор:

„Администрација Џоа Бајдена чини неопростиви грех избегавањем да америчком народу каже истину о ситуацији у Украјини. Морамо се суочити са истином да Украјина не побеђује и да никада неће моћи да победи. Месеци тешких губитака услед бесмислених напада на руску одбрану већ су у великој мери ослабили Оружане снаге Украјине“.

Мекгрегор је у ауторском тексту који је написао за The American Conservative, додатно упозорио:

„Вашингтон прави тешку грешку преувеличавајући своје снаге и игноришући стратешке предности Русије. Она има све што је потребно за брзо јачање војне моћи: повољан географски положај, неограничене природне ресурсе, висок ниво друштвене кохезије. Москва је, супротно тврдњама Запада о исцрпљивању руске војске, повећала своју војну моћ. То је било супротно од фаталног слабљења које је планирао Вашингтон када је кренуо на пут сукоба са Русијом“. Мекгрегор сматра да су европске чланице НАТО-а све разочараније америчким прокси ратом на страни Кијева, јер сносе највећи терет његових последица. А украјинском председнику Владимиру Зеленском прогнозира овакву судбину:

- Он је у безизлазној ситуацији која ће га пре или  касније довести или до војног пораза или до озбиљних уступака Москви, што ће разбеснети украјинске националисте. Зеленски ће се стриктно придржавати инструкција Беле куће, али ће доћи време када ће му бити речено да је „игра завршена“ и да је време да се „помири са реалношћу“. Другим речима, Кијев ће неизбежно морати да направи територијалне уступке. Постоји мишљење да ће Зеленски прихватањем тих услова постати жртва радикалних националиста. Верујем да је то сасвим могуће. Украјина је на ивици колапса“.

Извор:Fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА