Најновије

ЗЕНЕСКИ ПОНИЖЕН У АМЕРИЦИ: Паре не падају с неба!

Од 213 републиканаца у доњем дому Конгреса САД, свега 86 је било присуство обраћању украјинског председника у Конгресу.

Володимир Зеленски. (Фото: Јутјуб)

Од 213 републиканских посланика у Представничком дому америчког конгреса, свега 86 њих се појавило у среду да саслуша украјинског председника Владимира Зеленског како се обраћа Конгресу у Вашингтону, пише "Хил". 

Долазак Зеленског у САД било је његово прво путовање у иностранство од почетка руске војне операције у Украјини у фебруару. Зеленски се током посете захвалио САД на подршци и затражио нове количине тешког наоружања, укључујући тенкове и авионе.

Један део републиканаца, међутим, захтева од владе већу транспарентност када је у питању даље слање ресурса Украјини.

"Нажалост, оно што вечерас нисам чула било је јасно објашњење где је отишло првих 50 милијарди долара које смо послали да подржимо њихове напоре", рекла је конгресменка Лорен Боберт, која је присуствовала говору Зеленског, у видео поруци на Твитеру. 

Она је додала да "неће подржати слање додатног новца у овај рат" док се не заврши ревизија.

Подсетимо, републиканска конгресменка Марџори Тејлор Грин прошлог месеца је иницирала резолуцију којом се захтева ревизија финансија које је америчка влада дала како би помогла Украјини у сукобу са Русијом.

Иницијатива је поражена тесном већином у Представничком дому, а демократе су тврдиле да би се тиме послао погрешан сигнал Кијеву. 
Грин је такође осудила нове захтеве Зеленског на Твитеру. "Ово је апсурдно. Ставите Америку на прво место", написала је Грин у објави.

Републикански посланик Чип Рој описао је обраћање Зеленског пред Конгресом као још "исте представе" коју су демократе користиле да убеде гласаче да ће се паре за Украјину "магично створити ниоткуда".

Конгрес је у уторак представио нови буџет за финансирање Украјине, а који премашује 44 милијарде долара.

Пентагон је такође представио додатни пакет помоћи Украјини од 1,85 милијарди долара, који укључује ракетне ПВО системе "патриот", транспортна оклопна возила, бацаче граната, као и муницију за артиљерију и тенкове.

Москва је у више наврата говорила да страно оружје неће променити ток сукоба и да би само изазвало више смртних случајева у Украјини.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА