Најновије

ПОТВРЂЕН ПЛАГИЈАТ: Одбор за професионалну етику потврдио јавну осуду Малог, следи поништај његове дипломе

Одбор за професионалну етику Универзитета у Београду потврдио је у другостепеном поступку решење (сада већ бившег) декана Факултета организационих наука Милије Сукновића, који је министру финансија Синиши Малом изрекао меру јавне осуде због неакадемског понашања приликом израде докторске дисертације, сазнаје Данас.

Синиђа Мали (Фото: Јутјуб)

Како је наш лист писао, Одбор је одбио као неосновану жалбу коју је Синиша Мали уложио на решење бившег декана, а такође је одбацио жалбу професора Душана Теодоровића и Огњена Радоњића, зато што је поднета од неовлашћеног лица.

Према сазнањима листа, овлашћена лица за подношење жалбе у овом случају су била једино ректор Универзитета у Београду (у том тренутку професорка Иванка Поповић) и Синиша Мали, па је из тог разлога жалба одбачена.

Решење Одбора за професионалну етику је коначно и када и званично стигне на Универзитет биће прослеђено Сенату УБ који доноси одлуку о поништавању дипломе.

За сада се не зна да ли ће се о томе Сенат изјашњавати на наредној, децембарској седници, пошто, како незванично сазнају, дневни ред још није утврђен.

Подсетимо, да је Сенат већ једном, тачније 12. децембра 2019. поништио диплому на основу решења Одбора за професионалну етику који је утврдио постојање неакадемског понашања Синише Малог, чиме је он повредио члан 22 Кодекса професионалне етике (односи се на плагирање) јер је „у делу дисертације дословно преузимао текстове, односно целе пасусе из текстова других аутора, без навођења њихових имена“.

Након тога Мали је уложио жалбу па су сви претходни кораци „пали“ на Управном суду због процедуралних пропуста.

Ти пропусти су исправљени након што је бивши декан ФОН-а поступио по налогу суда и изрекао Малом меру за повреду Кодекса професионалне етике, а на то решење су уложене поменуте жалбе Синише Малог и два професора Београдског универзитета о којима је Одбор за професионалну етику одлучивао.

Сада остаје да се види када ће најновије решење Одбора стићи на Сенат и да ли ће чланови тог тела гласати за поништавање дипломе.

Од 1. октобра састав Сената је нешто измењен, али је добар део декана који су се изјашњавали у децембру 2019. и сад у Сенату.

Тадашња одлука којом је диплома поништена донета је једногласно.

У записнику са те седнице, у који су медији имали увид, стоји да јој је присуствовао и део актуелног руководства Београдског универзитета – садашњи ректор Владан Ђокић, који је тада био декан Архитектонског факултета, Ратко Ристић, сада проректор за међународну сарадњу, а тада декан Шумарског факултета и Бранислав Боричић, актуелни проректор за науку, који је у то време био на челу Економског факултета.

Члан Сената је 2019. био и садашњи проректор за наставу Дејан Филиповић, као декан Географског факултета, али у  записнику пише да он није присуствовао седници.

Једино проректорка за финансије Зорица Вујић није била у том тренутку чланица Сената.

Иако из свега произилази логичан закључак да ће они који су већ једном гласали да је Мали плагирао свој докторат то потврдити јер се у међувремену нису појавиле нове чињенице, питање је да ли ће то ставити тачку на маратонски поступак који траје од 2014. године.

Упућени кажу да је реалан сценарио да Мали опет уложи приговор Управном суду и да се поново нађе процедурална грешка, али, како напомињу, то и даље не значи да ће министар добити диплому.

Јер суд се бави искључиво процедуром, а не утврђивањем да ли је докторска дисертација плагирана. Да јесте, то су већ утврдили надлежни органи.

И бивша ректорка Иванка Поповић је раније казала да се одлука Управог суда  односила на административни поступак и да ни на који начин није ушла у домен да докторска дисертација није плагијат.

„Одлука суда говори о процедуралним питањима, а не о суштини докторске дисертације и то није занемарљивио“, рекла је Поповић.

Оно што збуњује део академске заједнице који прати овај случај од почетка је чињеница да се у највећем броју досадашњих одлука помиње да се Мали „неакадемски понашао“, а не експлицитно реч – плагијат.

Међутим, како су појаснили правници,  јавна осуда као најстрожа мера за повреду Кодекса професионалне етике са собом повлачи правне последице.

Управо је у том делу измењен Правилник о поступку утврђивање неакадемског понашања у изради писаних радова и он предвиђа да се лицу којег је покренут поступак, а није му издата диплома о стеченом образовању, она не може издати до окончања поступка.

„Ако је коначном одлуком утврђено неакадемско понашање при изради докторске дисертације лицу се диплома не издаје, а податак о томе, као и одлука о поништавању дипломе се уноси у евиденцију факултета, односно Универзитета“, пише у Правилнику.

Иначе, диплома Синиши Малом није издата, она се налази у Ректорату, али није заведена (то се ради у тренутку када излази са Универзитета), нити је он до данас промовисан у доктора наука.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА