Најновије

Емил Влајки: Нова историја Републике Српске - Почео је поврат надлежности!

Пише: Емил Влајки

Бања Лука, сриједа, 29. децембар 2021.

Досађујем се. Играм преко рачунара 'он лине' шах са особама из читавог свијета. Углавном добивам, али с горчином примјећујем да има и бољих од мене. Након пар узастопних пораза, љутито прекидам надметање, узимам, након дужег времена, гитару и вјежбам акорде. Мислим, ништа се неће дешавати до иза нове године. Свеједно, одлазим на Интернет и прегледавам чланке о Трећем свјетском рату. Мишљења су подијељена. Једни мисле да ће рат избити у Украјини, други у БиХ, а трећи у Кинеском мору.
Одједном, најновија вијест.  Службени гласник РС је објавио први поврат надлежности са БиХ на Републику Српску. Зовем неке особе поводом тога. Неки мене зову. Постављају ми цинична питања типа „хоће ли бити рата, или ће бити рата“? Други ми говоре како је најрационалније елиминирати Додика и сви ће проблеми, као чаробним штапићем, у овој држави нестати. Мени се, ипак, намеће пркосна Галилеова изрека док га је инквизиција мучила тражећи од њега да негира кретање земље око сунца: Eppur si muove  (Ипак се окреће).

А сада најважнија вијест у новијој повијести Републике Српске, као и прва, РАТНА, реакција.

Указ о проглашењу Закона о лијековима и медицинским средствима Републике Српске објављен је синоћ, 28. 12. 2021., у „Службеном гласнику Републике Српске“.
Указ је, према објави из „Службеног гласника“, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић потписала 23. децембра.

Ово је први закон којим се враћа надлежност с БиХ на Републику Српску.

Подсјетимо се да је Народна Скупштина РС у октобру усвојила Закон о љековима и медицинској опреми на основу кога је дат рок да се у року од шест мјесеци формира и ентитетска Агенција за љекове.

Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине, муслимански/бошњачки Хрват, Жељко Комшић, за Радио Слободна Европа, потврдио је да ће бити поднешена кривична пријава против одговорних лица, након што је у Службеном гласнику Републике Српске (РС) објављен текст Закона о лијековима и медицинским средствима РС.
"Власти РС-а очито не маре за било каква упозорења из међународне заједнице. Сада је и више него икад раније на потезу Тужилаштво Босне и Херцеговине. Уколико се ово настави, сутра ће се исто десити и са Оружаним снагама БиХ, са правосуђем, а кад се деси, тад ће се морати одговорити СИЛОМ (подвукао Е.В.). Не одговори ли се, то ће значити да се пристало на оно што називају мирним распадом“, рекао је Комшић у сриједу (29. децембар).

Комшић је позвао је Тужилаштво БиХ да по хитној процедури покрене поступак против лица која су у Народној Скупштини Републике Српске усвојили закључке који, како је навео, “директно подривају уставни поредак државе Босне и Херцеговине и нарушавају мир и стабилност у држави”.

У саопћењу за јавност се наводи како Комшић позива Тужилаштво БиХ да процесуира Милорада Додика као “подстрекача и предводника групе која се удружила у рушењу уставног поретка БиХ и подривању институција државе”.

С друге стране, Додик вели да својим настојања да врати отете надлежности, Република Српска ништа не узима БиХ ни Федерацији. Оно што је почињено насиљем високих представника биће преиспитано јер није било у легитимним и легалним околностима. Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најављује да ће Српска већ у јануару формирати свој независан правни систем, Високи Судски и Тужилачки Савјет.

Наводи и да никада на концепт унитарне БиХ неће пристати. Сав неред су, каже, створили странци, па тако ни враћања у заједничке институције нема све док не буде укинут спорни закон који је наметнуо бивши високи представник Валентин Инцко.

- Оно што је мени било важно јесте да људи овдје осјете да Република Српска има снагу, да није самопослуга у коју долазе странци и узимају од ње шта хоће. Српска ће се показати способном да овлада правима које је Устав БиХ даје Републици Српској - поручио је Додик.

Док Додик прича о миру и уставности, изјаве о рату, поред Комшићеве, пљуште са свих страна.

-Сепаратисти воде Босну и Херцеговину у катастрофу. Међународна заједница то мора зауставити. У БиХ, Европска унија сада брани своје вриједности, сматра бивши високи представник Christian Schwarz-Schilling  

-Озбиљно упозорење Додику из Брисела: "ЕУ може послати тисуће војника у БиХ у року од 24 сата"

-Ивана Марић, аналитичарка БиХ: Додик је рањена звијер, и зна се како се с њима поступа.

-Независни заступник изабран на листи МОСТ-а у Хрватском сабору, Мостарац Нино Распудић: Могућ је и рат и распад БиХ. И да не набрајамо.

Како ће се ово све завршити не знам.

С једне стране, садашња Српска ме подсјећа на Ужичку Републику, тада једини слободан териториј у нацистички окупираној Европи.

Али, исто тако, подсјећа ме на The Declaration of Independence, декларацију коју је у Филаделфији потписало 13 дотадашњих британских колонија у Новом свијету, чиме су прогласиле своју независност. У Декларацији је истакнуто право на револуцију, тј. начело да је право и дужност сваког народа да измијени или збаци тиранску власт која га тлачи. Потврђена је од Конгреса 4. српња 1776. године. Тај дан се у САД-у слави као Дан независности јер су се тог дана америчке државе одцијепиле од Велике Британије.

Предходне текстове Емила Влајкија читајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА