Најновије

ЕМИЛ ВЛАЈКИ: Ближи се подела Космета

Ријетко се варам у својим генералним прогнозама, али сам овај пут сигуран у оно што ће се десити. Идеја Добрице Ћосића о подјели Космета ће се остварити али на непотпун и крајње погрешан начин.

Пише: Емил Влајки

На основу свега што се догађа ових дана, притисак Америке на Куртија (уствари ултиматум), и незапажена изјава Лајчака да треба видјети које ће српске опћине ући у ЗСО, тврдим слиједеће. Са властима у Београду, Запад је направио слиједећи аранжман којег је наметнула Америка. Заједница српских опћина ће се остварити, али само за сјеверни дио Косова до Ибра гдје ће се објединити четири српске опћине.

НАПОМЕНА: Зато су у Београду били толико сигурни у себе када су тражили од косовских Срба да се одрекну полиције и да не изађу на изборе.

Срби ће добити потпуну аутономију, Албанаца ту више неће бити, и моћи ће одржавати нормалне везе са Београдом. КФОР, уствари Америка, ће ту бити главни господар и бит ће главни страни инвеститор.

Наћи ће се неки формални аранжман за Србе Јужно од Ибра, али ће они бити под влашћу Албанаца.

Не знам коју ће цијену Београд за то платити. Можда фактичко, не и формално, признање Косова Републике не-противљење тој самозваној држави уласку у свјетске институције, можда наметање санкција Русији  (не бих рекао), можда значајно сужење сурадње Србије и Руске Федерације.. 

Власти у Београду ће ово представити као значајну политичку побједу. (здрав компромис, дали смо нешто – добили смо нешто.

Напомињем још једном. Ово ће у великој мјери нормализирати односе на сјеверу Косова – људи ће тамо почети нормално живјети – и у централној Србији, једино је питање цијене.

Више текстова Емила Влајкија прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА