Најновије

МИША ЂУРКОВИЋ: Операција Динко (или "како Кристофер Хил (п)одржава Вучића")

Пише: Миша Ђурковић 

ОПЕРАЦИЈА ДИНКО

ИЛИ КАКО КРИСТОФЕР ХИЛ (П)ОДРЖАВА ВУЧИЋА

  Историчари хладног рата и југословенских простора веома добро познају класичну књигу Лорејн Лис, Одржавање Тита. Књига је преведена и објављена и код нас 2003. године. На основу поверљивих докумената откривају се невероватни подаци о томе колико је Труманова а затим и Ајзенхауерова администрација урадила да би одржала Тита на власти. Слали су економску, војну, финансијску, логистичку и сваку другу помоћ. У време док је он имао најмонструознији логор у Европи.

    Времена се мењају, па и механизми помоћи, али данас имамо готово истоветан систем где пре свега Американци (раније су то били Немци) помажу опстанак Вучића као тренутно најважнијег промотера њихових визија и геополитике на овим просторима. Не мислимо на Отворени Балкан, истискивање Кинеза из сфере технологије, плаћање рекета Бехтелу, подршку Кристијану Шмиту или корак по корак предају Космета, већ пре свега на укупно вредносно преумљење овог народа и јасну намеру да замени домаће становништво увозом људи из трећег света о чему је сам председник више пута говорио.

    Овде ћемо описати изванредан механизам којим му се у овом тренутку помаже да сачува власт у Новом Саду, Нишу па и Београду. Ствар је веома важна јер АВ добро зна да је цела структура његове власти толико крхка да би прво пуштање крви и губици у наизглед монолитном систему контроле свих нивоа заправо могли да значе почетак бежаније из његових редова, прелазака на другу страну и тиме губитак комплетне власти. Он јако добро зна искуство Милошевића где је управо губитак великих градова означио почетак губитка моћи и тиме и краја укупне владавине. Дакле 1997. је директно водила 2000. години. Због тога ће на све могуће начине бранити и Београд и све ове градове. Узгред , Љиг у коме су изгубили власт, а затим је куповином и преваром сачували, више нико и не помиње, укључујући и такозване опозиционе медије Шолака.

    Елем, Ниш и Нови Ссд нису ономад расписани јер је власт толико лоше стајала да би без проблема изгубила локалне изборе тамо. Зашто? У Нишу су напредњаци толико посвађани и закрвљени да би из ината гласали за доктора Милића као кандидата опозиције без обзира на његове идеолошке ставове. У Новом Саду након одласка Вучевића и најаве склањања Мировића напредњаци више немају човека од угледа који би могао да носи листу. Уз то Шодрош, Звоно Веселиновић и разни други топоними те врсте подигли су велико незадовољство људи до нивоа да би слично као у Нишу гласали за опозицију из ината и да би се спречило даље грађевинско дивљање и уништавање града. Дакле мафијашење, корупција, несигурност живота, урбанистички хаос и прање пара дотерали су цара до дувара и подстакли људе да се организују и да на све начин пробају да смене актуелну градску власт. Е, не може.

    Да би скренули пажњу са стварних разлога пада рејтинга и направили политички аикидо, напредњаци уз своје фантастичне израелске спин докторе, а уз подршку Хила смислили грандиозну операцију Динко. Неко је извукао снимке његовог наступа од пре годину дана, измонтирао најударније изјаве и пустио клип на друштвене мреже. То је наравно одјекнуло као бомба јер све што тај човек ради годинама уназад, а што је познато и самом ректору, декану, колегама са факултета и свим осталима јесте скандалозно на хиљаде начина. Но до сада то никоме у власти није сметало те се Динко као важан западни агент утицаја и асет не само одржавао него му је дато да уз стране фондове де факто преузме цело одељење за новинарство на Филозофском факултету. Наиме кад вам неко да могућност да за 3000 долара пишете новинске текстиће, продаћете и оца и мајку и децу и част и факултет а камоли домовину.

    Преко ноћи се наиме све мења када је стигао налог да се покрене ова операција. Одједном исти они који су се правили блесави, и који су му пре три година дали звање ванредног професора (добијено без икакве научне заслуге) покрећу питање његове одговорности, неетичности итд. Национална интелектуална и општа јавност је наравно згрожена оним што се појавило реаговала тражећи некакву одговорност Грухоњића у нади да ће се ваља неке правне инстанце у овој држави покренути како би се зауставио процес у коме свака шуша може да се отреса на Србима да их врећа, понижава и то за наше паре са буџетских инстанци. 

    Е па неће одмах да вам кажем! Циљ није да се овај човек уклони са факултета, правно и на друге начине казни због клевета, увреда, дискриминације, кршења устава, Кривичног закон итд. Не. Циљ је следећи и он је већ чини се реализован. Овај притисак медија, друштвених мрежа и националне јавности натерао је целу опозицију да се сврста уз Динка и тиме разоткрије као фактички проусташка. Сви абонентни америчке амбасаде, НЕД, глобалних фондација које опет Американци контролишу и слично по команди су морали да се сврстају у одбрану неодбрањивог Динка и његове слободе да се истреса на Србима, Србији и српском народу. И Бога ми види се да су најважнији идеолошки факултети у Нишу, Београду и Новом Саду комплетно одрађено до ниова да прете валсти да ће и х тужити својим, односно заједничким газдама из амбасада. Дакле на то је био принуђен цео интелектуални основ опозиције, а затим су морале да почну и партије које чине данашњу опозицију. 

    Резултати целог процеса се већ виде у истраживањима које партије имају, а тенденција је таман постављена да да пуни ефекат на изборима за који месец. Дакле добили смо за Напредњаке најважнији обрт, да се сукоб око власти не води поводом питања корупције, мафијашења, урбанизма, прања пара и осталих комуналних питања где би СНС свакако изгубио и био кажњен, већ да се прича врати на оно што АВ и Ђилас полако постављају као једину поделу: да ли сте за опозицију, јасно про-НАТО и проусташку, или сте за мафију, али ипак домаћу и шатро националну?

    Ова за напредњаке краткорочно спасоносна стратегија коју Миле Додик одавно експлоатише у Српској, изузетно је опасна на дуге стазе и наравно самоубилачка за Србију и Српску, али знамо колико то забрињава политичаре и овде и тамо. Последица ове диференцијације је да ће пристојни национални људи који су мислили да гласају за опозицију да би сачували бар нешто од града, дићи руке од тога јер не могу да гласају за оне којима је Динко симбол и борац за слободу. Значајан део тог света, од кога заправо зависи ко ће освојити власт остаће код куће и повући се у политичку апстиненцију. Један део ће променити став због Динка и рећи ипак ми је ближа домаћа мафија него усташе па ће гласати за напредњаке. Обрни окрени, ова цела операција уз још понеки сличан додатак требало би да донесе резултат и да СНС-у са партнерима сачува Нови Сад. За Београд, уколико опозиција уопште изађе, то би требало да одради прича о исељавању вампира са Дедиња коју је Шапић пустио и где су се домаће усташе по команди опет спојиле са домаћим комуњарама из власти. То је она врста патологије којој је нормално да човек који је два пута насртао војно на Србију, побио по њој све од елите што је успео да дохвати и завио српство у црно за пола века, има симболичку доминацију над овим градом, управо на земљи светородне и ослободилачке династије Карађорђевић.

    Но вратимо се на суштину. Американци су могли врло лако да исконтролишу процес око Динка и да својим абонентима и опозицији посаветују да искулирају целу причу и да се на њу не приме. Али не. Управо обрнуто, види се да су они максимално подржали и подстакли самоубилачко разобличавање опозиције као јасно проусташке чиме је она остала без икакве шансе да узме Нови Сад. Крајње занимљиво и око Београда су врло резервисани и за сада пуштају опозицију да се још једном улупа са бојкотом. На страну што опозицију заиста углавном чини полусвет и људи оперисани од политике, али прилично сам убеђен да их Амери додатно подстичу да се самоубијају како би заправо свог најважније партнера овде, АВ одржали на власти. У међувремену он полако припрема и предају Универзитета у Митровици као следећи велики корак који треба да одради у процесу предаје Космета.

    Броза наравно треба уклонити са Дедиња и о томе већ месецима пишемо. Шапићева изјава , врло лоше припремљена и очигледно лансирана без озбиљне припреме и стратегије, значајна је јер се први пут десило да неки озбиљан фактор власти то пусти у етар. Даће Бог да то буде весник времена у коме ћемо ову причу чути и у парламенту и акобогда дочекати да се та срамота скине са грбаче српског народа и државе Србије. Тито на Дедињу је главни симбол да је ово и даље окупирана земља. Стога 

Domus florum deleneda est! или Укинимо Кућу цвећа.

Прочитајте ОВДЕ још ауторских текстова Мише Ђурковића

Извор: Правда 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА