Најновије

Пронађене мошти Свете Ане, мајке Светог Василија Острошког

У родном селу Светог Василија Острошког - Мркоњићима у Требињу, пронађене су мошти Свете Ане, мајке овог великог светитеља, објављено је на сајту Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Гроб Свете Ане (Фото: Епархија захумско-херцеговачка и приморска)

Православни верници примили су благодат на благодат обретењем земних остатака Светитељеве мајке Ане - Анастасије, само неколико дана пре прослављања његовог празника, 12. маја, наводи се у саопштењу Епархије.

- Пажљиво уклањање плоча, уз стручни надзор и искусне савете археолога, лекара и присутних свештених лица, открива читав, необично добро очуван женски скелет, у правилном анатомском положају, руку скрштених на грудима и дивне, златно-жуте боје - наводи се у саопштењу.

У гробљанској цркви Светог Николаја Мирликијског у светитељевим родним Мркоњићима, на Светој литургији, уз епископа захумско-херцеговачког Димитрија били су присутни и игумани Манастира Острог Сергије са братијом, те игумани Манастира Завала Василије, Манастира Косијерево Арсеније и парох мркоњићки, протојереј Никола (Јанковић).

- Након што су све кости извађене, у свечаној литији бивају пренесене од гробља до манастирског храма Светог Василија (удаљеног неколико стотина метара) где се, опет уз стручни надзор археолога и лекара, приступа њиховом детаљнијем чишћењу, прању у млакој води и припремању за накнадно прање у белом вину, премазивање маслиновим и ружиним уљем и коначно полагање у кивот у коме ће бити похрањене - наведено је у саопштењу.

Кости Свете Ане смештене су у дрвени кивот (дар острошког братства) и биће свечно изнесене на литургијско свенародно поклоњење на празник Светог Василија Острошког и Тврдошког, 12. маја у манастирској Цркви. 

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА