Најновије

СВЕТОГРЂЕ У СУТОМОРУ: Мошти Светог Димитрија завршиле у контејнеру?

Честице моштију Светог великомученика Димитрија које су се налазиле у цркви Свете Петке у Сутомору украдене су приликом њеног последњег обијања и скрнављења у марту месецу, и како се сумња, завршиле су у контејнеру.

Црква Свете Петке (Фото: Барски портал)

Под сумњом да је 12. марта ове године обио и опљачкао ову немањићку светињу из 13. века недавно је ухапшен Здравко Ракочевић (23), експониран као острашћени припадник тзв. „комита“ и присталица НВО „ЦПЦ“ чији је предводник распоп Мираш Дедеић.

Да недостају честице моштију светитеља парох спичанско-мишићки Марјан Петковски и чланови Црквеног одбора примиетили су тек накнадно, будући да су оне стајале у малој специјално израђеној „кутији“ за ту намену, па овај важан детаљ полицији није био ни пријављен.

Највећи део духовних драгоцености које је провалник отуђио полиција није пронашла када је истог ухапсила, као ни ову кутију са честицама моштију познатог светитеља.

Како је „Барском порталу“ речено у Црквеном одбору Парохије спичанско-мишићке, честице моштију светитеља кога слави читаво хришћанство, овој парохији је даривала једна монахиња и намера је била да оне трајно буду смештене у цркви Светог Димитрија на тврђави Нехај, након њеног планираног обнављања.

Сва је прилика, верују у Црквеном одбору у Сутомору, да провалник није препознао у украденој кутији нешто што може да му донесе финансијску корист па су мошти завршиле у контејнеру односно на некој депонији.

Подсетимо, према православним списима Свети Димитрије је рођен у Солуну у трећем веку наше ере, за време краткотрајне владавине јединог варварског Римског цара трачанина Максимилијана од благородних и благочестивих родитеља, који дуго нису могли да имају деце. Био је син јединац.

Димитрије је по очевој смрти наследио војводско звање, а како је васпитаван у хришћанском духу, он је проповедао хришћанство, умјесто да га, по заповести и налогу цара Максимилијана, истребљује. Цар, сазнавши да је намесник Димитрије хришћанин и да је многе, уместо да их одврати, управо превео у хришћанство, нареди да Димитрије буде прво утамничен а затим избоден копљима, усред молитве.

Солунски хришћани су га тајно сахранили. Касније је велможа Леонтије из Илирије, излечен од тешке болести над гробом овог мученика, у знак захвалности подигао цркву. Приликом ископавања темеља цркве пронађене су мошти Светога великомученика Димитрија. Проглашен је свецем, заштитником града Солуна.

Мошти у Солуну

Према предању, Димитријев гроб одисао је босиљком и смирном, па је он зато назван Мироточиви. Мошти су скоро осам векова биле у Италији у граду Сан Лоренцо, али су на тражење Грка враћене (већи део) у Солун 1978. (глава) и 1980. већи део остатка моштију. Његове мошти и данас се налазе у цркви Светог Димитрија у Солуну.

Извор: Барски портал

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА