Најновије

Додик се Путином: Русија захвална Српској на неутралном ставу о украјинском сукобу

Председник Републике Српске Милорад Додик састао се у Москви са председником Руске Федерације Владимиром Путином.

На почетку састанка Путин је рекао Додику да је захвалан Српској на неутралном ставу према сукобу у Украјини.

"Захвални смо вам на неутралној позицији по украјинском питању. Једино таква позиција може да доведе до позитивних исхода", казао је Путин и нагласио да велики број школараца у Републици Српској поштује руску културу и учи руски језик.

Председник Русије је приметио да трговина између Москве и Бања Луке има узлазну путању, коју је пожељно сачувати.

"Веома ми је драго да вас видим у Москви. Добродошли! Желео бих да приметим да се доноси Русије и Републике Српске развијају успешно, приметан је развој трговине у последњих годину дана. Раст није толико велики, 57 процената, али та тенденција је добра. Желимо да сачувамо ту тенденцију", рекао је председник Русије.

Председник Русије је упознат са чињеницом да су партнерске компаније у Републици Српској заинтересоване за рад са руским великим компанијама у разним областима.

"Надам се да ће се то остварити. Имамо одговарајуће алате које ћемо применити да добијемо још боље резултате", обећао је Путин.

Додик је рекао да Српска има потребу да сарађује са Русијом на економском плану.

"Српска остаје упорна у свом ставу да не прати политике које иду за тим да пребаце кривицу само на једну страну у сукобу Украјини", рекао је Додик.

"И ми мислимо да је Руска Федерација, која се упорно борила за свој безбедносни оквир и која је покушавала и раније да обезбеди те гаранције, напросто била присиљена да започне Специјалну војну операцију. Желимо да се сукоб што пре заврши", нагалсио је Додик.

Истакао да је Република Српска изложена многим притисцима.

"Нисмо дозвољавали да се донесе формална одлука о санкцијама према Руској Федерацији и због тога смо од западних партнера били изложени разним облицима притисака у виду санкција и суспендовања одређених пројеката и програма. Али, ми смо одлучили да напросто не будемо део хистерије која се ствара, него да се пружи шанса да се то питање реши на нивоу Руске Федерације и Украјине", рекао је председник Српске.

Међутим, додао је, Српска разуме да то није сукоб Украјине и Русије, него сукоб Запада и Русије.

"У сваком случају Српска је стабилна и мирна, али изложена разним захтевима о рушењу Дејтонског споразума, чији је Русија гарант", навео је Додик.

"Евидентирали смо преко 100 надлежности које су нам гарантоване у Дејтону и Уставом БиХ, а које су Српској одузете. Све је то ишло кроз посљедњих 20 година наметања правила која су рушила међународно право", закључио је Додик.

Председник Републике Српске допутовао је јуче у Москву, где се састао са секретаром Савета безбедности Николајем Патрушевим, са којим је разговарао о регионалној безбедности у савременим условима.

Патрушев је истакао да је Додик почасни гост 11. међународног састанка високих представника који се баве питањима безбедности и захвалио се председнику РС на учешћу.

УЗНЕМИРУЈУЋИ СНИМЦИ ИЗ БЕЛГОРОДСКЕ ОБЛАСТИ: Гомиле убијених Украјинаца, заробљено НАТО оружје (ВИДЕО/ФОТО)

Извор: rt.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА