Најновије

Вучић: Нећемо дозволити погром српског народа

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је данашње инциденте на Косову и Метохији организовао Аљбин Курти, како би изазвао сукобе између Срба и НАТО-а.

"Месецима смо говорили да Аљбин Курти има само једну жељу, да изазове сукобе, да доведе до крвопролића цео регион. Мало ко је желео да чује истину и разуме суштину. У последња три дана и политички неписмен могао је да разуме шта је био припремано за данас, све са жељом Куртија да дође до великог сукоба између Срба и НАТО-а, а он да пере своје пилатовске руке и каже да то са њим нема никакве везе", наводи Вучић.

Срби на северу КиМ у седам јутрос окупили су се испред општина у Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу како би исказали незадовољство упадањем Куртијевих окупатора у српске зграде, а њих су сачекали војници и бодљикава жица, а припадници Кфора иако су давали гаранције, нису то спречили.

"Упркос гаранцијама, нису заштитили Србе и нису спречили нелегално и насилно преузимање општина, као и насиље којим су Срби били изложени, иако су за то давали више пута гаранције. Градоначелници Зубиног Потока и Звечана које је изабрао Курти накнадно су отишли на састанак код америчког амбасадора, док је градоначелник Лепосавића у 5.30 ушао у зграду општине коју је Кфор опасао бодљикавом жицом, онако како је то требало да ураде у петак и да забране Куртијевим градоначелницима да се уопште појављују на северу", рекао је Вучић.

Кфор их је, каже, пустио да уђу у зграде општине да би онда њих штитили од Срба, уместо обрнуто.

"Јер и то обрнуто што би требало да ураде било би у складу са саопштењима макар декларативним и изјавама Квинте, ЕУ, САД, свих који кажу да је тај илегални потез Куртија да у ове зграде шаље тзв. албанске градоначелнике", рекао је Вучић.

Председник је додао да се, како је рекао, лажни градоначелник још налази у згради општине Лепосавић.

"Након бројних преговора Кфора и Српске листе током дана, нападаних од стране осталих Срба да су превише меки и фини, Срби су предложили да Кфор замени РОСУ специјалце, да се лажни градоначелници повуку, а Кфор може да остане. Тада је комадант Кфора рекао да разуме и да ће то пренети. Игора Симића и Горана Ракића су ударали по међуножју и глави. Ударали су и шутирали су их, а Срби су га једва одвојили. Почели су да бацају шок бомбе по народу", навео је Вучић.

Додао је да се део Срба склонио, а део песницима упустио у борбу са наоружаним људима.

"Припадник РОСУ клечи и пуца из аутомата, погађа с леђа Драгишу Гаљака у леђа и карлицу. У том тренутку креће одговор Срба каменицама. На више места су сликани снајперисти. Повређено је 52 Срба који су затражили помоћ у Косовској Митровици, од њих троје је теже повређено", казао је Вучић.

Напоменуо је да је Драгиша Гаљак најтеже рањен, погођен са два метка, и да је на интензивној нези, као и да је извесно да ће преживети, ако не дође до компликација. Тешко су повређени и Драгиша Миловић и Часлав Софронијевић.

Драгиша Миловић задобио је вишеструке тешке телесне повреде од удараца у груди, трбух руке и ноге и налази се на опсервацији. Часлав Софронијевић, Србин са севера КиМ, задобио је више удараца у груди и повреде од гумених метака и такође се налази на опсервацији.

"Ухапшено је четворо Срба, Небојша Лезовић, Радош Петровић, Срећко Витковић и Душан Обреновић, у току су преговори са Кфором о њиховом ослобађању. Повређен је 41 припадник Кфора, највише из Италије и Мађарске", навео је Вучић и изразио наду да нико од њих није животно угрожен.

Он је пренео да је потпредседник Српске листе Игор Симић упозорио Кфор да су албански специјалци унели у објекте наоружање, снајпере, док су Срби пружили ненасилан отпор.

Понавља да сви знају да су ово "тешке последице Куртијевих одлука", али и да Србија неће дозволити погром или убијање свог народа.

Он је даље поручио да ће Србија учинити све да сачува мир и замолио међународну заједницу да уразуми Аљбина Куртија.

"Последњи пут молим међународну заједницу да уразуми Куртија, не саопштењима, већ да предузму мере, ако то не учине плашим се да ће за све нас бити касно. Распоредили смо наше снаге на местима где мислимо да је неопходно, ми ћемо их ноћас обићи. Бескрајно молим земље Квинте да уразуме своје чедо, јер то чедо може да изазове чудо какво нико није изазвао", рекао је председник Србије.

Позвао је Србе са КиМ да не улазе у сукоб са НАТО-ом, не зато што је он уплашен, већ "зато што је то оно што Курти највише жели".

"Нека протестују на миран начин баш као што су и данас, нека седе, јер кад се на миран начин супротстављају албанском окупатору, тада нико не може да их покори. Срби и Србија само хоће мир и не тражимо ништа више", нагласио је председник Србије.

Председник Србије састаће се сутра у осам часова ујутру са амбасадорима земаља Квинте – Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке, као и са шефом делегације Европске уније у Србији.

Извор: rt.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА