Најновије

Вучић за Си-Ен-Ен: Приштина је требало само да формира ЗСО и то није урадила

Председник Србије Александар Вучић рекао је на почетку обраћања да су оптужбе Аљбина Куртија не само оптужбе већ и увреде, додајући да то говори о њему.

"Да будесмо јасни. Постоје две ствари које су јасне. Ваш гост је причао о неимплементацији, а Срби су све имплементирали, од првог споразума 2013. А Приштина је имала само један задатак - да формира ЗСО и није то урадила, и неће то да уради", рекао је Вучић.

Председник је рекао да је друга ствар избори који су одржани на северу, на које је изашло три одсто становништва севера.

Вучић је питао водитељку да ли је икада чула за друге "легитимне и легалне" изборе са тако малом излазношћу.

- Он 97 одсто људи на северу зове фашистима, криминалцима, екстремним националистима, уцењеним или подмићеним људима. Шта се уствари десило, Срби траже безбедност и сигурност за своје породице и себе - нагласио је он.

Како је председник нагласио, од када је Курти дошао на власт било је 353 етничких напада на Србе и додао да је од почетка године пет пута пуцано на српске цивиле.

"То су највећи напади на Србе од 2008. године, од када су нелегално прогласили независност ", нагласио је председник Вучић.

Председник је рекао да је од почетка ове године у пет наврата пуцано на српске цивиле, односно шест укључујући и онај од јуче.

"Шест, у којима је пуцано и на децу, на двоје деце", рекао је председник Вучић.

Он јасно истиче да Београд никога није уцењивао и притискао да не гласа, и подсетио је да Срби пре 2013. године никада нису учествовали на изборима на тзв. Косову.

- Онда смо се договорили, па су људи четири пута гласали. Никада није било проблема. А када је Курти дошао на власт, забранио је Србима да гласају на референдуму и на изборима. Али још важније, он није формирао ЗСО, што је главни услов за Србе да уопште учествују на локалним и парламентарним изборима - истакао је председник.

На питање како да дође до деескалације, председник истиче да стално позива Србе да буду мирни, и да је учинио све да се ситуација стабилизује.

- Ми жалимо и што су повређени војници Кфора, и јасно смо то рекли. Срби мирно протестују. Доктори, медицинске сестре, професори сви мирно протестују. Да ли је те људе неко уценио? Не, они само хоће да се РОСУ повуче, и да се повуку илегални градоначелници - рекао је он.

Председник каже да Београд нема никакву контролу над демонстрантима, али истиче да ће они увек поштовати одлуку своје земље.

Како каже, оно што ми можемо да урадимо са нашим међународним парнтерима, је да постигнемо стабилност у региону.

"Србија је 50 одсто економије западног Балкана. Нама не треба никаква ескалација, нама треба мир. Зато сам и покренуо иницијативу Отворени Балкан", истакао је Вучић.

Он јасно истиче да независност није на столу, и да се на Охриду и у Бриселу говорило о нормализацији, а не признању.

"Ми признајемо само Повељу УН, и то је све што признајемо. Али смо увек спремни да разговарамо о компромисним решењима. И то смо увек радили", наглашава он.

Преседник је рекао и да је веома задовољан изјавама Ентонија Блинкена и Емануела Макрона.

"Када говоримо о обавезама Србије, ми 100 посто поштујемо договоре са резолуцијом 1244. Ниједан наш војник није ушао на територију Косова, то веома поштујемо и имамо одличну сарадњу са НАТО трупама на терену", рекао је Вучић.

На крају, председник је имао поруку за све Србе на КиМ, апелујући на њих да протестују на миран начин.

- Мој савет и молба њима јесте да то чине на миран начин, да очувају мир и стабилност. Морамо да разговарамо са Албанцима и да постигнемо договоре који ће бити имплементирани у будућности - поручио је председник.

- Међународну заједницу позивам да предузму озбиљне кораке против оних који су тврдоглави и који ескалирају ситуацију на терену и нарушавају мир и стабилност свих нас - додао је он.

Неочекивани успех Русије изазвао је „озбиљну психозу“ на Западу

Извор: RT

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА