Најновије

Славенко Терзић: Не треба да препуштамо Србе на КиМ на милост и немилост албанској мањини и НАТО

У случају ескалације насиља над Србима на самопроглашеном Косову, Војска Србије може да пређе административну границу са покрајином, сматра академик Српске академије наука и уметности и бивши амбасадор Србије у Русији (2013-2019) Славенко Терзић.

„Слажем се да је то огроман ризик и да ће се (војска) сукобити са снагама НАТО-а. КФОР је НАТО. Али не искључујем могућност да у случају ужасних погрома над Србима наша војска пређе административну границу. Не искључујем могућност. Штавише, у српском друштву постоји такво расположење да не треба да препуштамо своју браћу на милост и немилост албанској мањини и НАТО-у“, рекао је Терзић на округлом столу у медијском центру Новинске агенције „Русија севодња“ о актуелној ситуацији на северу Косова и Метохије, коментаришући вероватноћу ангажовања Војске Србије.

Он је признао да је „у овом тренутку председник Вучић рекао да смо ми за мир и да смо за дипломатска решења“.

„Али не бих потпуно искључио да би, као последњи корак у сукобима, војска могла да пређе (административну границу)“, нагласио је бивши амбасадор.

Избори за локалну самоуправу одржани су 23. априла у четири општине на северу Косова и Метохије, уз бојкот Срба који живе у тим областима. Због тога је излазност била само 3,47 одсто. Као резултат тога, у Северној Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, насељеним углавном Србима, „победили су“ кандидати албанских партија.

На протест против резултата „избора“ изашло је хиљаде Срба. У њиховом сукобу са снагама безбедности повређена су 52 Србина и најмање 30 војника КФОР-а.

Председник Србије Александар Вучић је 26. маја подигао војску Србије у стање максималне борбене готовости због ситуације на Косову и Метохији. Вучић је затражио и да НАТО „хитно заустави насиље над Србима“ на Косову и Метохији.

Министар одбране Србије Милош Вучевић изјавио је у недељу да су тензије на Косову достигле максимум и да би могле да ескалирају у оружани сукоб, а да јединице Војске Србије настављају да се распоређују и заузимају положаје у правцу административне линије са Косовом и Метохијом.

Неочекивани успех Русије изазвао је „озбиљну психозу“ на Западу

Извор: rt.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА