Најновије

ДА ЛИ ОВО ЧЕКА И НАС? Први "вакцина пасоши" појавили су се пре више од 120 година: Како су стали на пут лажним потврдама?

На улазу у 20. век Сједињене Америчке Државе бориле су се са епидемијом великих богиња. Током петогодишње епидемије, од 1899. до 1904. године здравствени званичници владе потврдили су 164.283 случаја великих богиња, али стваран број вероватно је био пет пута већи.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Да би се зауставило ширење високо заразног и често смртоносног вируса, постојала је потреба за вакцинацијом против великих богиња широм земље. У градовима и државама са најгорим избијањем вакцинација је била обавезна, а званичне потврде о вакцинацији биле су потребне за одлазак на посао, похађање школе, вожњу возовима или чак одлазак у позориште.

Обавезна вакцинација разбеснела је многе Американце који су формирали лиге против вакцинације како би одбранили своје личне слободе.

Да би избегли службенике јавног здравља, који су често у друштву полиције ишли од врата до врата како би спровели законе о вакцинацији, неки активисти против цепљења су фалсификовали потврде о вакцинацији. Пошто нису могли да провере да ли су потврде легитимне, здравствени званичници окренули су се физичким доказима - захтевали су да виде ожиљак од вакцинације.

Следећи технику коју је први развио Едвард Џенер крајем 18. века, вакцинација против великих богиња 1900. године подразумевала је убадање коже надлактице ланцетом или ножем, а затим утапкавање ране живим вирусом. Произвођачи вакцина 1900. године и даље су свој вирус добијали из раница богиња на кравама.

- Онај који би примио вакцину почео би да се осећа болесно, обично би добио температуру и веома болну руку - рекао је Мајкл Вилрич, професор историје.

- Место убода вакцине постало би иритирано, створила би се краста која би отпала, а остао би мали ожиљак. И тако бисте знали да је вакцинација обављена - објаснио је он.

Лажне и фалсификоване потврде о вакцинацији

Делимично зато што је поступак вакцинације био тако бруталан, а делом зато што су активисти против вакцинације преувеличали ризик од заразе тетанусом или сифилисом путем вакцине, било је пуно људи који су покушали да избегну вакцинацију на било који начин. Најчешћа тактика била је куповина лажног сертификата о вакцинацији.

Како су све јавне школе захтевале потврде о вакцинацији, људи су делили имена доктора који су пристајали да потпишу папир да је дете медицински "неподобно" за вакцинацију. Ако родитељи нису желели да плате лекару, сами су фалсификовали лекарско уверење.

Ожиљак као пасош

У пренасељеним деловима градова попут Њујорка и Бостона, где су се велике богиње шириле смртоносном брзином, здравствени службеници су ангажовали полицајце да помогну у спровођењу налога за вакцинацију, понекад физички обуздавајући грађане који не сарађују.

Фрустрирани широко распрострањеним отпором на вакцинацију, ови одреди за вакцине почели су потпуно да игноришу сертификате и прелазе право на извор.

- Пошто је било веома лако фалсификовати потврду, инсистирали су на томе да виде ожиљак. Ожиљци од вакцине служили су као физичка форма сертификата - рекао је Вилрич.

Уважени лекар др Џејмс Хајд са Медицинског колеџа Раш у Чикагу написао је уводник у којем је позвао званичнике јавног здравља да учине све што је у њиховој моћи да искорене велике богиње и предложио употребу самог ожиљка од вакцинације као једину улазну карту или "пасош" за грађански живот у Америци.

Крај великих богиња

У школама, фабрикама и владиним салама, као и на бродовима имигрантима који су стизали у америчке луке, они који нису могли да покажу свеж ожиљак од вакцине - што сигнализира инокулацију у последњих пет година - били би вакцинисани на лицу места.

Држава Мејн је 1903. године издала декрет да "нико не сме да се запосли или ради ако не може да покаже добар ожиљак од вакцинације". Исте године индустријалац Хенри Клеј Фрик наредио је свим запосленима у његовој челичани у Питсбургу и њиховим породицама да покажу ожиљак или да се вакцинишу.

- Ово наређење утицало је на 300.000 људи - рекао је Вилрич.

Још 1921. године, када је Канзас Сити претрпео појаву великих богиња, локални лист је објавио да је "Покажи ожиљак" званично усвојено као лозинка за ложе и друге састанке.

Ставови против вакцинације никада нису нестали, а неки Американци чак су лажирали и ожиљке од вакцине. Учинили су то тако што су део коже болно изложили азотној киселини да би произвели исту красту и ожиљак исте величине.

Директор CNN-a признао да људе намерно плаше короном! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА