Најновије

ДР ИВАН ПАЈОВИЋ: Тесла аутомобили долазе у Русију

Иступајући на сверуском научно-просветном маратону „Ново знање”, оснивач Tesla и SpaceX Илон Маск изјавио је да би ускоро компанија Tesla могла и званично ући на тржиште Русије и земаља ЗНД. Он је такође изнео могућност градње фабрике за производњу електромобила на руској територији.

Др Пајовић (Фото: Јутјуб)

Пише: Др Иван Пајовић

„Мислим да ћемо у скорој будућности бити присутни и у Русији. То ће бити величанствено. Морамо размишљати и шире, гледати на Казахстан и друге земље ЗНД. То је веома важно за нас” – рекао је Маск, говорећи о ширењу простора на ком би пословао. 

Tренутно Tesla има фабрике у САД (у Калифорнији, Невади /фабрика акумулатора/ и Тексасу). Од 2019. године заокружена производња електромобила организована је такође и у Кини, са фабриком у Шангају. Састављање аутомобила од америчких делова врши се у Холандији, започета је градња фабрике у Немачкој, у околини Берлина. Ширење простора на ком компанија производи објашњава се пре свега неопходношћу снижавања трошкова превоза производа из САД и чињење електромобила што доступнијим купцима у разним деловима света. 

Званична продајна места Tesla аутомобила постоје у САД, Мексику, земљама Европске Уније – Француској, Великој Британији, затим у Јужној Кореји, Тајвану и Јапану. У Русији она не постоје, већ се електромобили продају преко других компанија-увозника. 

Почетком априла компанија Tesla је дала извештај о рекордним испорукама у првом кварталу 2021. године, упркос дефициту полупроводника који је настао због логистичких проблема повезаних са пандемијом Корона-вируса. Компанија је испоручила клијентима у целом свету 184.800 аутомобила, знатно више него прошле године, у којој је испоручено 88.400 комада. Највећи део испоручених електромобила односи се на „баџет” варијанту Model3 и Model Y – 182.780 комада. Скупљих модела, као што су Model S и Моdel X,  у првом кварталу 2021. године продато је само 2020 комада. Према овогодишњем кварталном финансијском извештају, приход компаније био је 10.389 милијарди долара. Званично објављена оперативна добит чинила је 594 милиона долара.

За компанију Теsla може се слободно рећи да представља један од највећих пословно-економских и берзанских феномена данашњице, јер има вишу берзанску вредност него неколико различитих аутомобилских гиганата заједно.

Међутим, за тако нешто се може ипак рећи да представља берзански мехур. Према званичним подацима, компанија Tesla Илона Маска вреди око 800 милијарди долара, а до сада је произвела само око 500.000 аутомобила, што чини тек око 1% укупне светске производње. Вредност ове компаније већа је него укупна вредност компанија Тојота, Фолксваген, Хјундаи, ГМ и Форд заједно. Акције Tesle у 2020. години порасле су за више од 650% или 800% уколико се рачунају последње две године. 

Према подацима из 2019. године, приход ове компаније био је око 21 милијарду долара, а вредност компаније око 350 милиијарди. Са друге стране, компаније Мерцедес, Фолксваген и БМВ су имале приход од 570 милијарди долара, а укупна вредност компанија на берзи је око 170 милијарди. Дакле, очигледно је да вредност Маскове фирме не потиче од пословања и прихода, већ од нечег другог.

Овако велика вредност Маскове компаније може се тумачити очекивањима улагача у акције компаније експанзије тржишта електромобила на ком би Tesla требао да буде лидер. Такође, не малу психолошку ствар која утиче на вредност чини и то да се седиште компаније налази у Силицијумској долини.

Међутим, оно што се са сигурношћу може рећи, и друге велике светске аутомобилске компаније развијају и износе на тржиште своје пројекте аутомобила на електрични погон, конкуришући Tesla eлектромобилу, тако да дуготрајан примат вредности Маскове компаније није превише вероватан. Другим речима, берзански мехур огромне вредности компаније Илона Маска врло лако може да „пукне” у догледно време.

Прошлу колумну др Ивана Пајовића прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА