Најновије

Бошњаци планирају окупацију Брчког

Пише: Емил Влајки

Уторак, четврти сијечња 2022.

Накуповао сам хране у самопослузи како бих провео три дана новогодишњих празника. Живим сам и благосливљам велике робне куће у којима се могу наћи добро приређена готова јела. Једини је проблем цијена. По мојој процјени, све је поскупило барем за 30%. Ја још некако и могу опстати мада сам тек нешто изнад руба сиромаштва. Домаћи издавачи ми за књиге  ништа не плаћају, а они из иноземства ми се не јављају. Мора да је то због короне. Добро, што се мене тиче, али што је са другима, већином? Минималац је 300 еура. Ако нетко нема стан, од тога не може живјети, а ако још има и породицу, онда је животно угрожен. Зато тко може, одлази за Њемачку. Овдје највећма остају политичари, бирократска класа, пензионери и борци. Још би нам једино рат требао.

Кад смо већ код те теме, на политичком нивоу наступила је тишина. Али, имам утисак да то није због божићних и новогодишњих празника. Када је тих дана Агенција за лијекове враћена надлежност, постала службено српска, само је Комшић реагирао ратним покличима. Ипак, и он се слиједећег дана ушутио. Остали хушкачи из Федерације који су  свакодневно пријетили ратом, уопће се нису огласили. То значи да припремају оружане акције. Сада је јасно и због чега су два члана предсједништва БиХ, Џаферовић и Комшић, имали састанак са генералима некадашње муслиманске Армије БиХ.

Додик појачава притисак

Ратна опција за Републику Српску се захуктава. Додик је данас изјавио медијима да је увјет за повратак Срба у БиХ институције Укидање спорног Инцковог закона о кажњавању оних који негирају геноцид (у Сребреници, очито, пошто Србима не пада на памет да негирају геноцид над Јеврејима, Јерменима, Туцима, Индијанцима и Абориђинима). Међутим, додао је, што до сада није радио, да је увјет за повратак Срба у институције БиХ, такођер да на териториј Републике Српске шуме и  земљиште припадају том ентитету, а не држави БиХ како је одлучио Уставни суд БиХ.

– Ми буквално морамо водити битку за ослобођење, само овај пут нећемо пушкама. Лакше би прошли да је опозиција била за то да нам се врате надлежности – рекао је Додик.
Додик је поновио да су услови да се српски представници врате у заједничке органе БиХ да се из правног живота елиминише закон који је наметнуо бивши високи представник Валентин Инцко, као и да Републици Српској врате имовина, шуме, пољопривредно земљиште.

– Након тога, ми смо сљедећег дана у парламенту (БиХ) – рекао је Додик, те оцијенио да нема БиХ без уважавања историјске и етничке реалности и да ће борба Српске да траје, али да ће побиједити реалност.

Ствар је у томе што Додик, до сада, није условљавао повратак Срба у парламент БиХ враћањем шума и пољопривредног земљишта Српској.

Ова изјава за муслимане/Бошњаке који се надају да ће преко Уставног суда БиХ успоставити своју власт над читавим територијем ове државе је равна објави рата. 

НАТО мора интервенирати

Одмах након нове године, из САД су се јавили Њујорк Тајмс и политиколог Сервер.

У Њујорк Тајмсу, досадна западна прича. Додик је крив за све. Он својим потезима жели да се не открије његова злочиначка активност и корупција. Истовремено руши мултиетничку БиХ. Али Србија га више не подржава. Руси се веселе ономе што Додик ради, али ни они га не подржавају Тај лист наводно истиче и мишљења многих како Срби не би требало да управљају Републиком Српском!?

Амерички професор међународних односа, добро информиран, србомрзац Даниел Сервер, у коментару о политичкој ситуацији у БиХ, истиче како је јасно да је Додиков циљ де фацто сецесија Републике Српске, а ка томе се креће корак по корак.

Описујући Додика, амерички експерт наводи како се ради о “оличењу етничког ауторитарног идеала”, који је политички каријеру почео као релативно умјерени политичар, али је постао негатор злочина и геноцида које је РС починила током рата деведесетих.

Данас је Додик “послушна марионета Москве и дубоко корумпирани џепарош незаконито стечених добити”, додаје Сервер у коментару под насловом:

'Желите ли оставити дојам, пошаљите падобранце'

Сматра како већина у Вашингтону и Бриселу разумије да је Додик непоправљив.

“Као и његов геноцидни претходник Радован Караџић, Додик себе сматра политичким конкурентом Вучићу у Београду. Долази вријеме за обрачун ових српских паладина”, додаје Сервер и наставља:

“Вучић је неупитно моћнији, али је Додик кориснији Русима. Они би де фацто отцјепљење РС сматрали корисним преседаном и адутом за отцијепљене покрајина у Украјини, Молдавији и Грузији. Додаје да у случају немогућности дјеловања унутар БиХ, терет онда пада на Вашингтон, Брисел.

“Морат ће наметнути казнене санкције Додику лично, свим члановима Народне скупштине РС који гласају за повлачење из босанскохерцеговачких институција, те институционално за РС, укључујући укидање помоћи Свјетске банке и ММФ-а као и билатералне помоћи, те приступ међународним финанцијским тржиштима.

Он даље наглашава како постоје и други механизми које би Вашингтон и Брисел могли искористити као што је распоређивање међународних трупа на кључне тачке у БиХ.

“Међународно војно присуство, ЕУФОР, могло би распоредити трупе у витални град на сјевероистоку, Брчко, док би Уједињено Краљевство и САД тамо распоредили НАТО трупе, како би спријечили било какве покушаје Сарајева или Бања Луке да га заузму. Желите оставити дојам?

Стотине Британаца и Американаца могли би стићи у падобранима изван Бања Луке, у склопу НАТО вјежбе”, предлаже експерт.

(The international military presence, EUFOR, could move troops to the vital northeast town of Brcko while the UK and US deploy NATO troops there, to prevent any effort by either Sarajevo or Banja Luka to seize it. Want to make an impression? The British and Americans could arrive in the hundreds by parachute outside Banja Luka, in a NATO training exercise.)

“Главна ствар је да Брисел и Вашингтон више не би требали умањивати или игнорирати Додикове потезе. АКО ТО УЧИНЕ, БиХ ПАТРИОТИ, БОСАНЦИ*, КОЈИ СУ БИЛИ ГЛАВНЕ ЖРТВЕ рата 1992-1995, УЗЕТ ЋЕ СТВАР У СВОЈЕ РУКЕ ОСВОЈИВШИ БРЧКО ПРИЈЕ ДОДИКА“, упозорава Сервер.

(The main point is that Brussels and Washington should no longer downplay or ignore Dodik’s moves. If they do, patriotic Bosnians, who were the main victims of the 1992-95 war, will take matters into their own hands, seizing Brcko before Dodik does.)
-------------
*Пошто у овом часу Хрвати и Срби дјелују заједно, очито је да Сервер, говорећи о Босанцима-патриотама, мисли на муслимане/Бошњаке.

Предходне текстове Емила Влајкија читајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА