Најновије

ДФ ЋЕ ПОВУЋИ ПРИЗНАЊЕ КОСОВА! Британски историчар пише: Срби су протонација, а Црногорци тзв. нација! (ВИДЕО)

Ако Демократски фронт у Црној Гори буде имао сигурну већину у будућности, повући ће признање Косова, уверен сам у то. То може да се деси након наредних избора, али остаје да видимо да ли ће се та већина остварити, изјавио је историчар Александар Раковић приликом гостовања у емисији Реч продукције Хелмкаст, које је, услед блокаде и рестрикција Јутјуба, објављено тек двадесетак дана након снимања, и то на каналу Хелмкаст Резервни положај.  

Александар Раковић. (Фото: Јутјуб)

Пише: Александар Раковић

Он је рекао да што је више притиска на Србе у Црној Гори, „то се подршка Демократском фронту више ближи цифри од 50 одсто гласача“.   

- То је чак Дритан Абазовић изјавио, да није дошло до формирања оне Кривкапићеве владе, да би Демократски фронт сам имао преко 50 одсто. Према томе, што више Запад затеже, то ће бити више Срба. И то треба да им буде јасно – упозорио је историчар. 
Раковић је ставио до знања да су Срби историјски народ. 

- Ерик Хобсбаум, британски историчар јеврејског порекла, пише у књизи „Нација и национализам“ да су Срби једна од европских протонација. А такозвану црногорску нацију у својим књигама ставља под наводнике. Он је не признаје. Једноставно је нема. Историчари се не могу бавити црногорском нацијом, њом могу да се баве политиколози, социолози, психолози итд. Историчари не могу јер нема историјских извора ни грађе за тако нешто. Само идеолошких конструката најразличитије врсте – нагласио је он. 

Он је указао на то да треба само погледати како Срби изгледају и видети да „ми не изгледамо физички као Пољаци и Руси, већ као медитеранци“. 

- Дакле, ми смо потомци староседелаца на овом простору, старобалканског становништва које се помешало са придошлим становништвом. Примили смо словенски језик, а у великој мери задржали медитерански изглед. Више личимо физички на Грке или јужне Италијане, него на Пољаке. Према томе ми Срби смо староседеоци на овом простору. Хобсбаум објашњава да су Срби формирали идентитет пре стварања модерних нација, због српске светосавске цркве, култа Светог Саве, који је негован, и сећања на Косово – казао је Раковић. 

Говорећи о Албанцима, који тврде да су Илири, иако је та теорија одбачена, а у чему им још увек помажу неки наши аутори, казао је да не зна који је све супстрат учествовао у формирању етнолингвистичког елемента који данас чине АЛбанци, али да „чак и да имају неког старобалканског елемента, то не значи да имају било какво преиумућство над нама“.  

- Теодора Толева је о Албанцима гледала у Бечу грађу првог реда. Како је настајала, тако је гледала. Она је закључила да између Албанаца католика и Албанаца муслимана није било ничег заједничког осим мржње према Словенима, односно Србима и Бугарима, како она наводи. На том интегративном фактору ишла је надоградња, а циљ је био да се Србији не дозволи излаз на море – навео је саговорник Хелмкаста. 

Како је нагласио, „идентитет Албанаца је настао као конструкт и није до краја издефинисан ни до данас“. 

- Писмо им је настало тек почетком двадесетог века. За разлику од католика и муслимана, који су говорили разним језицима, који су стављени у један албански језик, православни Албанци су предати Грцима на потпуну хеленизацију – казао је Раковић. 

Руска Дума: Процес враћања историјских руских земаља није завршен! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА