Најновије

КО НЕ СЛУША ЛАВРОВА, СЛУШАЋЕ ШОЈГУА: Оштар одговор Русије на непријатељску реторику

Русија сматра да САД неће правити несмотрене потезе у вези са Договором о ликвидацији ракета средњег и малог домета.

Шојгу и Лавров (Фото: РИА Новости)

Директор департмана за питања неширења и контроле наоружања у Министарству спољних послова Русије Владимир Јермаков је рекао да Москва сматра да ће САД поступити трезвено у оцени реалне ситуације у свету.

'’А онај ко неће да слуша шта му каже Сергеј Лавров, доћиће до ситуације да мора да слуша Сергеја Шојгуа'’, рекао је Јермаков.

Договор о ликвидацији ракета средњег и малог домета је потписан између САД и СССР 1987. године и њиме су се обе стране обавезале да ће уништити све комплексе балистичких и навођених ракета средњег (1.000 – 5.500 км) и средњег (500 – 1.000 км) домета, а такође и да се престане са производњом истих у будућности.

Председник САД Доналд Трамп је 20. октобра изјавио да ће изаћи из тог договора, јер по његовом мишљењу Русија не испуњава своје обавезе.

Он је нагласио да Вашингтон треба да развија нуклеарни потенцијал и додао да ће они то радити '’док остали не дођу себи'’. Трамп је рекао да је та порука адресирана на Русију и Кину.

За то време је званична Москва објавила да ће реципрочно одговорити на испоруку нових америчких ракета у Европу. Према речима Владимира Путина, земље које пристану да разместе оружје САД морају да разумеју да сопствену територију излажу претњи од руског контранапада.

У Москви указују да САД размештају ракетне системе на копну у Румунији и Пољској, одакле могу да лансирају навођене ракете Томахавк, што није у складу са поменутим договором.

Више о овој теми можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Рат долази

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА