Најновије

КО ИМ ЈЕ САСЕКАО БАРЈАК ОТПОРА И ПОБУНЕ: Милан Кнежевић о могућој бруталној превари нове владе Црне Горе

Један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић, саопштио је да је најјачи конституент владајуће коалиције изопштен из процеса формирања владе, али да ће, без обзира на то, Демократски фронт подржати владу мандатара Здравка Кривокапића, очекујући да овом политичком савезу припадну функције у влади "по дубини".

Милан Кнежевић (Фото: Јутјуб)

Кнежевић, који је оболео од ковида-19, има једну поруку за све.

- Они који су са нама прошли протесте, прогоне и дискриминацију треба да добију одређено задовољење, било по дубини или по ширини. Верујем да сви заједно имамо обавезу према људима који су заједно с нама носили овај барјак отпора и побуне. Све остало је брутална превара и ми нећемо то отћутати - рекао је Кнежевић у интервјуу за Дневне новине.

Да ли ће Демократски фронт да подржи владу мандатара Здравка Кривокапића?

- Чим се стекну услови, а свакако пре одржавања седнице 2. децембра, предложићу страначким органима да подржимо предлог будуће владе мандатара Здравка Кривокапића. На тај начин ће се ставити тачка на једну беспризорну кампању која је вођена против мене и ДФ-а. Уосталом, ја сам Здравка Кривокапића предложио за мандатара 23.09. на конститутивној седници Скупштине, и још једном доказао да је ДФ био и остао главни замајац борбе против ДПС-а, без обзира на постизборну неправду са којом се суочавамо - истиче Кнежевић.

Победили сте на изборима, али вас нема у комбинацијама за органе власти. Зашто сте изопштени из формирања власти, а Бечић и Абазовић нису? Зашто је врх цркве, који се све пита, против учешћа Фронта у власти, а ви сте били најгласнији борци против Закона о слободи вероисповијести?

- Истина је да смо изопштени из процеса формирања будуће владе, и то је ваљда сваком јасно, био подржавалац или противник наше политике. Зашто је то тако, време ће показати брже него што очекујемо. Поносан сам на све што сам урадио како бисмо зауставили доношење антиправославног Закона о слободи вероисповести, и поново бих све исто урадио, јер то нисам чинио да бих добио ресор у влади Здравка Кривокапића, већ што искрено верујем у идеологију и принципе. По неком несуђеном правилу за мене су углавном резервисани затвори, суднице, тужилаштва, кордони полиције, сузавац и гумени меци, али нимало не жалим због тога. У коначном, постоји виши ред смисла који ће убрзо посложити овај постизборни хаос.

Да ли ће Фронт добити места по дубини и колико вам припада?

- Јавности ради још једном желим потенцирати да никад нисам тражио ниједан ресор за себе у Влади, нити је циљ мог политичког битисања била министарска функција. Све друго је примитивна шаптачка кампања по друштвеним мрежама анонимних "патриота" и залудњака који фрустрације и интелектуалну јаловост лече кријући се иза лажних профила и јефтиних доскочица од којих је јефтинији једино њихов живот. Али и сад саопштавам да је овај народ после три деценије жељан правде, и да они који су са нама прошли протесте, прогоне и дискриминацију треба да добију одређено задовољење, било по дубини или по ширини. Верујем да сви заједно имамо обавезу према људима који су заједно с нама носили овај барјак отпора и побуне, и они представљају једино мерило наших дужности и опозиционарства. Све друго би била брутална превара оних који су нам дали подршку, и ја је сигурно нећу оћутати - каже Кнежевић.

Да ли ће влада мандатара Кривокапића трајати 200 дана или пун мандат?

- Мандатар Кривокапић је сам тражио рок од двеста дана, нико од присутних представника будуће парламентарне коалиције на састанку није потенцирао никакве рокове, зато је ово питање више за њега, него за мене.

Како коментаришете наводе да је макар трећина нових министара била у органима бивше власти?

-  Што се тиче предложених кандидата за министре већ сам саопштио да ће они имати моју подршку 2. децембра, и да за њихов рад, по политичкој и демократској логици, одговорност преузима Здравко Кривокапић. Волео бих да то буде успешна влада која ће моћи да одговори очекивању црногорских грађана на свим нивоима, а време ће и мене и друге демантовати или потврдити - наводи Кнежевић.

Какву одлуку Апелационог суда очекујете, када је у питању пресуда за "државни удар"?

-  Да је ово уређена правна држава очекивао бих да веће Апелационог суда узме у обзир све новодостављене доказе и доносе одлуку искључиво на основу права и закона. Овако ми се чини да се ради о својеврсном политичком тактизирању које има за циљ наставак нашег институционалног мрцварења и стварања атмосфере "неподобности". Оно што мени представља сатисфакцију јесте чињеница да су се грађани Црне Горе у директном телевизијском преносу уверили о каквој је монтажи и политичком прогону реч. Ако томе додам и нове доказе који се појављују из дана у дан о притисцима ГСТ-а на оптужене и сведоке како би упрли прстом на Андрију Мандића, Михаила Чађеновића и мене, онда се поставља питање ко ће кривично-правно одговарати за овај невиђени прогон кроз који пролазимо пуне четири године - закључио је Кнежевић.

Болесни се сатима смрзавају у корона редовима! Више о томе ОВДЕ.

Извор: borba.me

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА