Најновије

ЗАТЕЧЕНО СТАЊЕ ЈЕ ДРЖАВНИ УДАР: Кривокапић доставио експозе

Мандатар Здравко Кривокапић доставио је данас Скупштини Црне Горе Предлог програма нове Владе, који ће представити на седници парламента која почиње у среду.

Здравко Кривокапић (Фото: Јутјуб)

„Наша нова влада, пре него што је и почела, добила је низ атрибута: експертска, реформска и томе слично, алл ипак њена основна тежња је да буде влада свих, односно влада народа, јер нам је грађанин на првом месту и желимо да служимо нашим грађанима, домаћински и одговорно – за просперитет нашег друштва у целини„, поручио је Кривокапић у експозеу који има 51 страну.

Кривокапић је казао да се стање које затичу може с правом назвати својеврсним државним ударом.

„Ситуација у јавним финансијама је озбиљна, административни апарат прегломазан и неефикасан, епидемиолошка ситуација изазвана вирусом COVID-19 је изван контроле, здравствени систем је надомак колапса, док је медицинско особље на ивици издржљивости, регуларност образовног процеса је под знаком питања, незапосленост сваким даном расте услед снажне економске рецесије, а грађани су одавно изгубили поверење у институције„, навео је Кривокапић.

Додаје да је криза велика.

„Одлазећа власт је применила и спроводи сценарио спржене земље како би нам додатно отежала посао, али то нас није поколебало и свесни смо да се постојећа криза може превазићи искључиво реформама, поштеним и домаћинским управљањем, знањем и перманентним радом на јачању економије и унапређивању владавине права„, оциенио је Кривокапић.

Он је у експозеу истакао приоритете нове владе међу којим су борба против корупције и криминала, правда и равноправност, добросуседски односи са земљама окружења, обезбеђење фер услова на изборима, смањење трошкова у области јавне потрошње, као и стварање поверења јавности и потпуну транспарентност рада државне администрације.

“Задатак који данас преузимамо након тридесетогодишње владавине ДПС-а и њихових коалиционих партнера, веома је тежак, изазови су велики, али и у овој кризи једини избор који имамо је да искористимо шансу да нашу Црну Гору поново вратимо на прави пут. Стога нам је потребно заједничко деловање свих посланика Парламента и свих грађана. Сарадња са Скупштином нам је један од главних приоритета. Извршна власт неће, као до сада, наметати диктат Скупштини, него ће се трудити да заједнички ради оно стоје најбоље за наше грађане. Морамо поправити односе на путу до циља, а то је бољитак, сигурност и већи квалитет живота свих насих грађана. Путеви могу бити различити, али добра намера, уз најквалитетнија решења, највише ће се вредновати”, напомиње он.

Међу приоритетима су подстицање прерађивачке индустрије, производње хране, IT сектора, туризма и свих акција економског развоја „оног који је одржив и инклузиван, базиран на иновацијама и знању“.

„Усмеравање капиталних инвестиција у стратешке приоритете Црне Горе – пре свега у енергетску и саобраћајну инфраструктуру. Унапређење корпоративног управљања у државним предузећима и њихову деполитизацију, промовисање хумане дуалне економије, ослоњене на породична газдинства у секторима попут пољопривреде, мини индустрије, дрвопрераде, туризма„, наводи се у експозеу.

“Када бих нас упоређивао са другим државама, волио бих да за четири године учинимо Црну Гору сличном Луксембургу, са нагласком на жељи да сви будемо солидарнији и хуманији, да живимо у држави која служи човеку и у којој ће човек служити њој”, навео је Кривокапић.

На листи приоритета су му:

Неговање добросуседских односа са земљама окружења и искрено пријатељство са свим земљама;
Апсолутно обезбјеђење услова да грађанин у фер и поштеној атмосфери бира своје представнике на демократским изборима;
Смањење трошкова у области јавне потрошње, што ће подразумевати више рада, реда и одрицања од привилегија;
Стварање поверења јавности и потпуну транспарентност рада државне администрације;
Подстицање прерађивачке индустрије, производње хране, IT сектора, туризма и свих акција економстог развоја – оног којије одржив и инклузиван, базиран на иновацијама и знању;
Усмеравање капиталних инвестиција у стратешке приоритете Црне Горе – пре свега у енергетску и саобраћајну инфраструктуру;
Унапређење корпоративног управљања;
Промовисање хумане дуалне економије, ослоњене на породична газдинства у секторима попут пољопривреде, минииндустрије, дрвопрераде, туризма;
Мере економског опоравка и подршке опоравку привреде након пандемије коронавируса;
Здраву животну средину;
Доступност информација и осуду свих злоупотреба пред судом јавности;
Слободу говора и заштиту личног достојанства.
„Здравство посвећено пацијенту и усмерено на борбу са свим здравственим изазовима, мере социјалне заштите и заштиту рањивих, образовање фокусирано на креативност и препознавање талената, култура која се заснива на неговању традиције„, наводи се у експозеу.

Кривокапић је поручио да је опредељење нове владе да предано и одговорно приступи бројним изазовима и проблемима, не са циљем да влада, него да служимо и унапређује.

„Зато смењивост сматрамо приликом за бољи избор. Трудићемо се да увек видимо оно што је најбоље, да делујемо добронамерно, да би резултал довео до решења која ће свима нама на најбољи начин обезбедити просперитет, видљив напредак и квалитет живота на нивоу европских стандарда“, казао је Кривокапић. Он је у петак 27. новембра, представио састав нове владе.

Министри у буудућој Влади Црне Горе које је предложио мандатар Здравко Кривокапић су:

министарка одбране Оливера Ињац

министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић

министар вањских послова Ђорђе Радуловић

министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић

министарка просвете, науке, културе и спорта Весна Братић

министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић

министар економског развоја Јаков Милатовић

министар капиталних инвестиција Младен Бојанић

министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић

министар екологије урбанизма и просторног планирања Ратко Митровић

министар пољоприведе, шумарства и водопривреде Александар Стијовић

министар правде и мањинских права Владимир Лепосавић

Како је хрватски државни секретар отпуштен због вређања Срба, прочитајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА