Најновије

НЕСВАКИДАШЊА ИДЕЈА КРИВОКАПИЋА: Ако Србија жели Божовића у Црној Гори мораће да уради једну ствар!

Црногорски премијер Здравко Кривокапић изнео је идеју да би ова земља могла да прими нове акредитиве Владимира Божовића.

Здравко Кривокапић. (Фото: Јутјуб)

- Ако Србија жели Божовића као једину могућност за будућег амбасадора у Црној Гори, она то може да уради поштујући дипломатске протоколе - рекао је Кривокапић за подгорички лист "Дан".

- Надам се да ће сви бити задовољни тиме што ћемо прихватити нове акредитиве господина Божовића - додао је он.

Према Уставу Црне Горе, председник Ђукановић је тај који прима акредитивна и опозивна писма страних дипломатских представника, а с обзиром на то да је Божовића за персону нон грата прогласила влада ДПС-а, чији је Ђукановић лидер, нејасно је како Кривокапић замишља нову предају акредитива. Што се тиче српских власти, дужност Владимира Божовића као амбасадора Србије у Црној Гори није ни престајала, јер је он обавља из Београда.

Према оцени некадашњег министра спољних послова Владислава Јовановића, Кривокапићев предлог је крајње неуобичајен:

- Друга би ствар била уколико би он повукао одлуку старе владе и извинио се због ње. Онда би наш амбасадор могао да се врати и да настави тамо где је и био. Очигледно је да нова влада у Подгорици жели да избегне да се замери председнику своје државе и да покушава да измисли нешто сасвим ново, а што се противи логици.

Кривокапић је, сматра Јовановић, у невољи, јер покушава да споји небо са земљом, а притом нема политичку одлучност:

- Све делује као нека врста прећутне коегзистенције између доста млаког председника владе и "рањеног" шефа државе који није спреман да призна да дефинитивно одлази. Разлог за протеривање амбасадора Србије притом био је крајње неуверљив, па је жеља очигледно била да се наруше односе са Србијом. Кривокапић то осећа и жели да изађе из зачараног круга, али нема довољно визије како да то изведе.

Влада у Подгорици крајем новембра 2020. прогласила је Божовића за персону нон грата. Повод је пронађен у његовој изјави у којој је Подгоричку скупштину 1918. назвао "ослобођењем" црногорског народа, што је протумачено као омаловажавање Црне Горе.

Кривокапић је поручио да очекује помак у односима и да је упутио званичан позив председници Владе Србије Ани Брнабић да посети Црну Гору, као и да би био радостан да се одазове на позив ако он долази из Србије.

Упркос статусу српског амбасадора у Подгорици на ком се саплићу узајамне релације, председник Александар Вучић истиче да верује у добре односе Србије и Црне Горе. Он је за РТС рекао да не мисли да ће Ђукановић желети да дође, иако има отворен позив, и да је "сличан случај код Ане Брнабић са Кривокапићем", али да је проблем питање амбасадора Србије.

Стиже делегација Црне Горе

Упркос размирицама на релацији Београд - Подгорица, делегација Владе Црне Горе предвођена министарком здравља Јеленом Боровинић Бојовић боравиће од 23. до 25. марта у посети Србији, где ће се састати са премијерком Аном Брнабић и министром здравља Златибором Лончарем. Циљ посете је размена мишљења о тренутној епидемиолошкој ситуацији у две државе, искуствима Србије и договор о сарадњи.

На адресу руске амбасаде у Вашингтону пристижу писма извињења! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА