Најновије

ПИТАЊЕ ОД МИЛИОН ДОЛАРА: Да ли ће опстати Влада Црне Горе?

Питање опстанка црногорске владе је "питање од милион долара" и чини се да се и даље не зна ништа о останку Владимира Лепосавића на месту министра правде, оценио је новинар РТС-а Стеван Костић, који је недавно у Подгорици разговарао са премијером Здравком Кривокапићем, али и министром Лепосавићем. Додао је да је стекао утисак да су људи у Црној Гори збуњени пошто су очекивали промене, али и да сматрају да још једна туристичка сезона не може да прође без туриста.

Влада ЦГ (Фото: Влада ЦГ)

Новинар РТС-а Стеван Костић је оценио да је питање опстанка црногорске владе "питање од милион долара" и да је током разговора са премијером Здравком Кривокапићем и министром правде Владимиром Лепосавићем покушао да сазна епилог, али да му се чини да се и даље не зна ништа.

Владимир Лепосавић је на седници црногорске скупштине 26. марта изнео лични став о страдању цивила у Сребреници који је покренуо све реакције и због чега је проглашен за "човека који негира геноцид у Сребреници". Лепосавић је у интервјуу за РТС објаснио свој став.

"Здравко Кривокапић је покренуо процес за његову смену. Ту смену мора да изгласа скупштина. Долазимо до тога што је политички тренутно највећа криза владе Црне Горе од избора 4. децембра, зато што је Демократски фронт рекао да неће гласати за смену. Демократе, као други коалициони партнер, рекли су да осуђују изјаву Лепосавића, али ће гласати само уколико постоји договор у оквиру владајуће коалиције", навео је Стеван Костић током гостовања у Јутарњем програму.

Додао је да су неке мање опозиционе странке рекле да ће гласати за разрешење, а синоћ су представници ДПС-а нагласили за РТЦГ да ће и они гласати за смену Лепосавића.

"Другим речима, влада, односно Здравко Кривокапић, у политичком смислу је стављен пред свршен чин да тражи гласове ДПС-а, што би могло да буде веома непопуларно по њега, еуфемистички речено, можда чак и неки вид политичког самоубиства. Да ли ће се то десити – не знамо. Ни један, ни други не одустају од своје одлуке", истакао је Костић.

Напоменуо је да би могло да се деси да разматрање разрешења Лепосавића не дође толико брзо на дневни ред парламента у Подгорици.

Како је Стеван Костић навео, лидери странака које се налазе у владајућој коалицији истакли су да је кључ у договору Лепосавића и Кривокапића, као и да тековине 30. августа, када је смењен режим ДПС-а, не смеју да буду доведене у питање.

Људи у Црној Гори су збуњени

Додао је да је његов утисак да су људи у Црној Гори збуњени, пошто су од нове власти очекивали промене и да су постали апатични и незадовољни и почели су да заузимају стране.

"Сад се последњих дана помиње да би требало да се усвоји сет тужилачких закона, одобрила их је Венецијанска комисија, који би евентуално требало да доведе до смене неких у тужилаштву и који би можда могао ову смену да у неком тренутку стави у други план, иако она остаје топ политичка тема, без дилеме", истакао је Стеван Костић.

Нагласио је да је, с друге стране, у Херцег Новом увек било другачије расположење у политичком смислу.

"Ја мислим, последњих 20 година, ако се изузму три године од 2014. до 2017, ДПС није на власти у Херцег Новом. У време највеће снаге ДПС-а на републичком нивоу, тамо је опозиција на власти", казао је новинар РТС-а.

Додао је да је Херцег Нови сада занимљив због локалних избора који предстоје у тој општини.

"То су први локални избори након Никшића. Међутим, за разлику од Никшића, који је могао донекле, ако се изузму мањине, да се представи као Црна Гора у малом и да се евентуално, та слика пресликава на Црну Гору, мислим да је Херцег Нови, чини ми се, мало извеснији, да ће ту досадашња власт коју чине Демократе, Демократски фронт и који су онако у доста доброј слози, за разлику од других делова Црне Горе", навео је Костић.

Напоменуо је да се у једном делу јавности говори о томе да се за одлуке у Никшићу чекају избори у Херцег Новом.

У Херцег Новом је недавно обновљена кућа Иве Андрића 

Костић је најавио да ћемо у оквиру емисије Око магазин имати прилику да гледамо његову репортажу из Херцег Новог, у којем је недавно обновљена кућа Иве Андрића у том граду.

"Ми ћемо ту имати неку врсту културног туризма. У Његошевој улици се налази пре две године обновљена и школа у коју је ишао Његош, а Андрић је писао и о Његошу доста, па ћемо покушати да повежемо те две личности и да питамо и председника Општине шта очекује од туристичке сезоне и да ли је ово најбоља културна понуда људима из Београда, јер он каже да су Београђани увек сматрали Херцег Нови – Београдом на мору", истакао је Стеван Костић.

Када је реч о епидемијској ситуацији, Костић је навео да је, док су они били у Црној Гори, на снази био полицијски час од 22 сата, да су баште кафића радиле, док тржни центри нису радили.

"Они чекају вакцину. Требало би контингент до краја године да стигне, ако сам добро разумео 100.000 кинеских вакцина и они очекују да ће онда да крене процес масовне вакцинације и пошто Црна Гора није велика, добар део људи је и био заражен, тако да је вероватно стекао неку врсту колективног имунитета", навео је Костић.

Додао је да људи у Црној Гори сматрају да још једну туристичку сезону не могу да издрже без туриста и да се то уопште не доводи у питање.

На који начин ће се разићи РС и ФБиХ, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА