Најновије

СПЦ БИРА ЕПИСКОПЕ: Цетиње, Ваљево и Загреб чекају нове владике

Сабор Српске православне цркве на коме ће бити бирана ти нова епископаи на упражњења места у епархији ваљевској, митрополији црногорско-приморској и загребачко љубљанској одржаће се 23. или 24. маја, у крипти Храма светог Саве због епидемиолошких мера, потврђено је Танјуг у Патријаршији.

Храм Светог Саве (Фото: Јутјуб)

Тема сабора биће и Темељни уговор о међусобним односима СПЦ и државе Црне Горе, који би требало да буде потписан са владом Црне Горе највероватније после избора митрополита црногорско-приморског.

Тај споразум би, како је раније најављено требало да са црногорским премијером потпише патријарх Порфирије који је у ранијој изјави за Танјуг казао да је уверен да ће потписивање Темељног уговора између СПЦ и државе Црне Горе, на основу кога ће се регулисати однос државе према СПЦ у тој земљ ставити тачка на неспоразуме по том питању.

Црногорски премијер Кривокапић који је који је раније за медије изјавио да би најбоље било да уговор буде потписан после избора митрополиат црногорско-приморског.

Он сматра да би потписивање Темељног уговора се некако природно поклапа с оним тренутком када новоиизабрани митрополит буде устустоличен и да би то могла бити заједничка свечаност.

Митрополија црногорско-приморска нема епископа од октобра прошле године,када је преминуо митрополит Амфилохије, а за администратора митрополије је постављен владика Јоаникије, који важи и за најозбиљнијег кандидата за место новог митрополита.

Епархија ваљевска је без епископа од марта месеца 2020. године када је преминуо епископа Милутина, а место митрополита загребачко-љубљанског упражњено од када је Порфирије изабран за патријарха.

Епископе Сабор бира, из монашког или мирског свештенства једногласно или већином гласова, а потребно је да Сабору присуствује најмање две трећине владика.

О извештају Стејт департмента о СПЦ на Космету прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА