Најновије

КРИВОКАПИЋЕВЕ ПАРАЦРКВЕНЕ НАМЕРЕ: Хтели „Православну цркву у Црној Гори” уместо СПЦ

Црногорски премијер Здравко Кривокапић нема намеру да потпише Темељни уговор државе Црне Горе са Српском православном црквом чак и са извесним уступцима на које је СПЦ пристала, тврди данас историчар др Александар Раковић.

Здравко Кривокапић (Фото: flickr)

Црногорски премијер Здравко Кривокапић нема намеру да потпише Темељни уговор државе Црне Горе са Српском православном црквом чак и са извесним уступцима на које је СПЦ пристала, тврди данас историчар др Александар Раковић.

Коментаришући долазак Кривокапића у Београд, где је према претходно постигнутом договору у Патријаршији требало да потпише усаглашени Темељни уговор са патријархом Порфиријем, Раковић је у изјави за Танјуг оценио да је црногорски премијер синоћ приредио „незабележени скандал”.

„Кривокапић и његово окружење су сматрали да ће Темељни уговор бити оснивачки акт тзв. 'Православне цркве у Црној Гори' као издвојеног тела у оквиру Српске православне цркве”, навео је Раковић, који је иначе веома добро упућен у ова питања и односе СПЦ и државе Црне Горе.

Према речима Раковића, то се, међутим, није догодило јер је Свети архијерски синод Српске православне цркве 25. марта 2021. донео одлуку да је изричито име епархија у Црној Гори искључиво Српска православна црква.

„Та одлука је коначна и не може се променити. А Свети архијерејски сабор је подржао све одлуке Синода које се тичу Темељног уговора”, навео је Раковић.

Кривокапић је, каже, мислио да може да уцењује Српску православну цркву избором митрополита црногорско-приморског, а уколико се та уцена оствари, да онда испостави нову уцену да Темељни уговор потпише митрополит црногорско-приморски а не патријарх српски.

„Нажалост, Кривокапић је за своје парацрквене намере покушао да злоупотреби владику Јоаникија, који чврсто стоји уз одлуку Синода да Темељни уговор измеду Црне Горе и Српске православне цркве потпише српски патријарх Порфирије”, навео је Раковић у изјави за Танјуг.

О балканској картографији и '’разграничењу'’ прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА