Најновије

МЕДИЈИ: Вучић руши Кривокапића! Хоће Српску листу у Црној Гори!

Одлагањем потписивања Темељног уговора са Српском православном црквом, премијер црногорске владе, Здравко Кривокапић изазвао је лавину негативних коментара прорежимских медија у Србији, представника београдске власти и њихових експонената из Црне Горе, који већ данима нижу изјаве описујући његово деловање као издајничко и непатриотско. Ова, нова етапа сукоба са представницима суседне државе, само је наставак рата који Александар Вучић води против “непослушних представника црногорске власти”.

Здравко Кривокапић. (Фото: Влада ЦГ)

Изненадна посета председника Владе Црне Горе Патријаршији у Београду и информација, објављена у касним вечерњим сатима, да је одбио да потпише Темељни уговор са Српском православном црквом била је повод за рафалну паљбу медија под контролом уредништва са Андрићевог Венца, политичара из владајуће странке и њихових партнера из Демократског фронта.

Колико су режимска гласила прешла границу указује и јучерашње саопштење Министарства спољних послова Црне Горе у којем је указано на “забрињавајућу реторику Србије према премијеру”.

“У томе је учествовао сам државни врх Републике Србије, користећи непримерен речник попут „млакоња“, министри у њиховој Влади, као и нижеразредни функционери СНС-а, који се на дневној основи служе терминологијом која апсолутно не приличи духу добросуседства. Здравко Кривокапић је не само премијер једне независне државе, већ и угледни универзитетски професор“, наводи се, између осталог, у саопштењу.

Термини “млакоња”, “издајник”, “преварант”, “лажов”, “сецикеса”, представљају устаљену политичку терминологију и патерн Александра Вучића који су убрзо преузели и његови следбеници. Међутим, овог пута се поменути изрази не користе само за унутрашње политичке обрачуне са опозицијом и критичком јавношћу, већ су постали саставни део комуникације највиших државних чиновника са представницима других држава.

Међу онима који су најгласнији у рату са црногорском страном је министар унутрашњих послова, Александар Вулин, иначе познат као неко ко у име власти у Србији шаље отровне стрелице дуж читавог региона и политичар за којег важи да говори оно “што Вучић мисли, али не жели да каже”.

“Вероватно постоји нешто што је Кривокапић обећао Србима у Црној Гори, а није погазио, вероватно постоји, али за сада није доказано. Кривокапић би да бира митрополита, али не и да Српској православној цркви гарантује право на постојање. Кривокапић све време мандата покушава да докаже да је настављач политике Мила Ђукановића и у томе је врло успешан”, истакао је Вулин.

С друге стране, члан Главног одбора Српске напредне странке, Владимир Ђукановић, говорио је о “великој превари” Кривокапића, истичући да му није јасно због чега је он уопште долазио у Београд.

“Кривокапић је покушао је да превари СПЦ. Он стално покушава да покаже да је следбеник митрополита Амфилохија, а зашто то не покаже”, запитао се Ђукановић.

Вучићево мрцварење Црне Горе

Нетрпељивост српске власти према Влади Црне Горе и њеним представници почела истог тренутка кад је обелодањено да Вучићеви пиони из Демократског фронта, Небојша Медојевић, Андрија Мандић и Милан Кнежевић неће добити функције у извршној власти и да новоформирана црногорска власт има жељу да истражи буразерско-пословне односе на релацији Вучић-Ђукановић.

Вечити опозиционари, незадовољни тиме што нису добили важне државне функције, готово да на сваких 48 сати прете обарањем владе, наводећи различите разлоге зашто то мора да се деси.

Најновији повод био је поменути Темељни уговор, због чега су представници ДФ, следећи политику својих колега из Београда, предложили да се Кривокапић искључи из владајуће већине.

“ДФ оцењује да је премијер нанео велику штету онима који су га изабрали и који су му веровали, и позива партнере у парламентарној већини да потпишу „прецизан и јасан коалициони споразум свих странака који је чине, а који ће обавезати не само све потписнике, него и њихове представнике у извршној власти. Коалиција сматра да је Кривокапић изневерио њихово стрпљење и казали су да је изгубио њихову подршку, „све док се обећано не испуни, и то без одлагања“, наводи се у саопштењу ове групације из којег се јасно може закључити да је неопростиво што Влада Црне Горе није налик Српској листи на Косову.

С друге стране, ДПС Мила Ђукановића задовољно трља руке, уживајући у томе што њихови стари знанци из Демократског фронта одрађују посао уместо њих, правећи поделе унутар такозваног просрпског бирачког тела. Увидевши да нема претеране потребе за њиховим ангажманом у акцији рушења владе, они су се одлучили на бојкот парламента, уверени да ће ДФ сам одрадити тај посао и отворити врата великом повратку странке Мила Ђукановића на власт, а тиме и обнаваљању пословних комбинација двојца Вучић-Ђукановић.

Кривокапић: Не желим притиске из друге државе

Један од разлога нетрпељивости Вучића према Кривокапићу јесте и његова ранија изјава да се председник Србије чешће сусретао са Милом Ђукановићем, него што је он са својим кумом. У интервју који је у марту дао за наш портал, Кривокапић је објаснио зашто је то изјавио, наводећи да је све што је рекао апсолутно тачно.

“Јавност много више зна него и сам премијер. Ја сам само рекао једну речиницу која је апсолутно тачна – а то је да се господин Вучић виђао са господином Ђукановићем више пута него што сам ја са једним мојим кумом. За то постоје материјални докази и ја не желим да сада будем полицијац. Тачно знам шта сам рекао и зашто сам то рекао, а да ли је неко повређен више или мање, то не зависи од мене. Ја ништа лоше нисам мислио. Добра намера је основна карактеристика мог битисања. Немам никакве лоше намере према господину Вучићу. Мени је жао што сам морао да кажем оно што је тачно”, објаснио је он, да би потом објаснио зашто не постоје контакти са првим човеком српске државе.

“Ја сам човек на којег ви не можете да утичете. Може да грими и да сева, али ја сам тај који јесам. Не могу да будем другачији. Ја не желим да имам било који утицај, нити из Црне Горе у односу на деловање ове владе, нити из друге државе, нити из страних амбасада”, истакао је он.

Два месеца касније, у изјави датој нашем порталу, Кривокапић је истакао да су се односи поправили и да се чешће него раније чује са Вучићем.

“Неколико пута сам разговарао са председником Вучићем и премијерком Брнабић. Такође, неколико мојих министара је било у званичној посети својим колегама у Србији. Од будућности очекујем да питања о “отопљавању односа” Црне Горе са било којом државом, а посебно са нама братском Србијом, буду прошлост, већ да најбољи могући односи Србије и Црне Горе буду нешто што је најнормалније и најприродније”, истакао је он.

До отопљавања односа, бар за сад, није дошло, а к’а ће – не знамо.

Додик срушио снове Сарајева и Запада! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА