Најновије

КРИВОКАПИЋ ШТИТИ ДРЖАВУ ОД ЦРКВЕ: Спорна су му два члана темељног уговора са СПЦ

Црногорски премијер Здравко Кривокапић изјавио је данас да су две тачке спорне у Нацрту Темељног уговора са Српском православном црквом јер, како каже, нису у складу са законима Црне Горе, а да је, пошто је то уочено, његова обавеза да штити државу без обзира што је верник.

Здравко Кривокапић (Фото: Влада ЦГ)

Он је за ТВ Вијести рекао да је упутио српском патријарху Порфирију писмо у којем је изнео став Црне Горе у вези са Темељним уговором.

"Да постоје најмање два члана која су спорна и један део преамбуле", рекао је Кривокапић.

На питање који су чланови спорни Кривокапић је казао: "Један се односио на верске празнике који су били у директном сукобу са Законом о верским празницима у Црној Гори".

"То је подразумевало да имамо већи број верских празника него што је при чему су дефинисана три нова празника која би требала да се славе у Црној Гори. Свети Сава, Свети Петар Цетињски и Свети Василије Острошки. И члан 7, део који се тиче тог једног дела неусклађености, а тиче се имовинских питања који је предвиђао додатно преиспитивање елемената који још нису катастарски уписани", прецизирао је Кривокапић.

На констатацију да је неприродно да се Темељни уговор бави имовинским питањима, Кривокапић је казао да је због тога природно да се преиспитује.

"Ми смо то уочили и наравно пошто је моја обавеза да штитим државу, без обзира што сам ја верник, одлучио сам да заштитим државу", рекао је Кривокапић.

Док сам премијер у Владу могу само експерти

Кривокапић је изјавио да остаје при ставу да једино експертска влада Црној Гори може донети добро и поновио да у његовој влади неће бити "никог осим експерата".

"Шта то значи? Ако постоји неко место које може природно да буде упражњено, онда је природно да треба ући неки експерт, али не никако као што ја ослушкујем одређени политичари", истакао је Кривокапић.

На питање да ли то значи да неће бити ни Демократски фронт (ДФ) ни други политичари у његовом тиму, Кривокапић је рекао: "У Влади у којој сам ја премијер неће бити нико осим експерата", преноси портал Вијести.

Упитан да ли планира кадровска освежења реконструкцију Владе или можда инфраструктуру, што би значило увођење још министарстава, Кривокапић је рекао да то захтева административни пут који није тако једноставан и који траје.

"Пошто Црна Гора нема времена за губљење, мислим да је овај тренутак са 12 министарстава, а то смо добро тестирали приликом боравка у Словенији која има 14 министарстава, да је то мера Црне Горе", рекао је.

Шта је Додик рекао америчком амбасадору о Бајдену, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА