Најновије

МОЖЕТЕ ДА ПРЕКОРАЧИТЕ БРЗИНУ АКО… Свако треће возило ићи ће на гробље аутомобила због издувних гасова! (ВИДЕО)

У Србији имате око 2,4 милиона регистрованих моторних возила. Процене су да технички преглед, по питању издувних гасова не може да прође од 800.000 возила, па на више. Уколико сте имали катализатор, а сада га немате, ви сте у том смислу, технички неисправни, али питање је да ли ће то почети да се примењује од 5. јула или неће, рекао је адвокат Дамир Окановић из Српског комитета за безбедност саобраћаја у емисији Реч продукције Хелмкаст, где је био гост заједно са Јованом Радованоићем, машинским инжењером, конструктором и уједно дипломираним правником.

Ауспух (Фото: Pixabay)

Окановић је рекао да није решење ни пребацивање на аутомобиле на струју, јер постоји еколошки проблем и у производњи струје, па пита „колико ћемо лигнита више трошити за производњу струје“ и како ћемо одлагати батерије из електро возила што је по његовим речима „јако сложен и скуп процес и нешто што утиче на животну средину“.

Како је поред присуства катализатора предвиђено и да се мери дозвољена количина угљен диоксида и издувних гасова, Јован Радовановић је објаснио да је правилник о техничким прегледима ступио на снагу још пре три године, те да нови технички прегледи већ имају мерења емисија издувних гасова, док је старим техничким прегледима Агенција за безбедност саобраћаја дала рок од три године да се томе прилагоде. 

- Мислим да 35-40 посто техничких прегледа неће моћи да испуни услове који се траже, а то су и објекти и опрема и мерна и регулациона опрема, кадар... Претпоставља се да 450-500 техничких прегледа неће моћи да испуни све услове. То су ригорозни услови. Имао сам прилику у Македонији да разговарам са представником немачке Декре, и они улазе на наше тржиште. И кад дође један такав систем на наше тржиште, питање је шта ће наши технички прегледи да раде – каже Радовановић. 

Он је казао и да део саобраћајне полиције тера техничке прегледе да крше закон погрешним тумачењем правилника, „због чега су технички прегледи у страху“, а што ствара додатне трошкове власницима возила и проблеме приликом регистрације. 
Према речима Радовановића, проблематично је да се дозвољена количина издувних гасова одређује према проспекту произвођача, када се зна да су неки произвођачи варали са софтверима за гасове.

- Па шта ћемо да радимо са возилима марке Мерцедес, Ауди, Фолксваген, кад су они мењали софтвере? Када дођу наши грађани, или привреда, на техничке прегледе, и они ће рећи: „Ваше возило фолксваген пасат, 2016. годиште у номенклатури треба да има ЦО2 толики“, а он каже, „чекајте, како знате да треба толики, кад су они варали?“ – указао је Радовановић. 
Он је рекао да је према истраживањима загађење које долази од аутомобила испод 10 посто, „а проблем је тешка индустрија, Обреновац, Смедерево, Бор…“. 

- Кад чујете на вестима жута киша, црвена киша, то су домаћи загађивачи – указао је он, рекавши да не треба избацивати возила из саобраћаја због издувних гасова, већ је паметније решење увести еколошку таксу за веће загађиваче међу возилима, са чиме се и други саговорник сложио.

Радовановић је показао „чарапу за прозоре“ која затамњује стакла и потпуно је „легална“ за разлику од фолија која морају само у Србији да прођу ригорозне контроле и плаћања. Такође је показао и потпуно нов диск који према правилима која треба да ступе на снагу, не би прошао технички преглед јер прелази прописани степен овалности.    

Окановић је, с друге стране, оценио да смо дошли у ситуацију да уместо да бринемо о безбедности саорбаћаја, „правимо грађанима и привреди проблем тамо где проблема нема“. 

- Отишли смо у неку бирократизацију. Да ли треба полигон за техничке прегледе 70 или 69 метара. Претпостављам да је то из неког разлога важно, али ето човек је рецимо имао проблем са полигоном за обуку, прописано је да ширина траке треба да буде, рецимо два и по метра, и дошли су, узели метар, и измерили да има од спољне до спољне  ивице црте два и по метра. Па су му рекли: „Али не од спољне до спољне, него од унутрашње до унутрашње треба два и по метра“. Дакле, ми се стално удаљавамо од суштине, а то је да смањимо број погинулих у саобраћајним несрећама – истакао је Окановић.  

У емисији се говорило о проблемима пољопривредника приликом регистрације трактора и других возила, па тако су наведени случајеви да се трактористи не признаје ново светло које је уградио, већ му се тражи фабричко, иако се то фабричко више не производи, а нема суштински никакве разлике између та два. 

Такође, говорило се зашто таксиста који купи фабрички ауто са седам седишта, мора да плати да избаци два седишта да би таксирао. Сазнаћете да ли смеју да вас врате са граничног прелаза због неплаћеног прекршаја. Такође, у којој ситуацији смете да прекорачите дозвољену брзину, али и да ли се мост рачуна као насељено место, односно да ли ту важи ограничење брзине 50км/ч.  

Такође, било је речи о нелогичностима да платите већу казну јер нисте у року пријавили ко је возио ваш ауто у тренутку прављења прекршаја, него што је казна за сам прекршај. 

Дати су и предлози решења за регистрацију возила, између осталог и да уопште нема техничког прегледа у периоду од рецимо пет година, односно док је возило под гаранцијом произвођача.

Да ли ће трећа вакцина бити неопходна, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА