Најновије

СРБИ СУ САРМАТИ, ВИТЕЗОВИ СТЕПЕ! Црногорски акценат је исти као косовски, а Британци су нам подметнули назив Балкан! (ВИДЕО)

Срби су једно сарматско племе, степски витезови. Нема настаријег народа, сваки народ је најстарији и најбољи у нечему, али Срби су занимљиви што су сачували те најстарије слојеве у непатвореном и чистом облику, изјавила је Симонида Станковић, председник Друштва словенског културног наслеђа, гостујући у емисији Академија, продукције Хелмкаст. 

Симонида Станковић. (Фото: ХелмКаст)

Она је рекла да јој је драго што гостује баш на Хелмкасту, јер је Хелм право име за Балкан. 

- Многи не знају да је Хлм, Холм, Хелм, Хум, једна те иста реч, и значи хумка, што може да буде било које узвишење, а може да буде гора или планина. Зато се наша Стара Херцеговина звала Захумље – наводи она. 

Према њеним речима, када су енглески путописци, „а у ствари шпијуни“, како је рекла, извештавали са нашег Хелмског полуострва, њихови водичи су на турском говорили „балкан, балкан“, за свако узвишење. 

- То на туркијским језицима значи узвишење, нека висина. Између осталог и планина Хелм је због тога добила име Балкан, зато што се сматрало из геополитичких разлога, да треба измислити нови идентитет старим народима који живе на полуострву Хелм – навела је она. 
Њена примедба нашим аутохтонистима била је на рачун тога што премало пажње обраћају на нематеријално културно наслеђе, „а то је и музика и усмена књижевност“. 

- Српска усмена књижевност је фасцинирала и Гетеа и браћу Грим,и западну Европу. А у ствари Срби не знају да је то наслеђе у директној вези са најстаријим индоевропским епом који се зове „Нарт“. То је еп који припада свим кавкаским народима без обзира на порекло. Својатају га чак и туркички народи који су касније дошли, својатају га Ингушети, кавкаски Албанци, Лезги, Чечени, Грузини, Адиги и наравно Осетини и Алани. И међусобно се свађају „ко је старији и љепши“ и чији је Нарт – открива Станковићева. 

Она је објаснила и шта је, односно ко је Нарт. 

- Нарт је светли витез, који је савршен морално, духовно и физички, и он је бранилац правде, истине и бољитка народа. И то је заједничка тема и то је космогонијска тема. Сви важнији митови, па чак и мач у камену потиче из овог епа Нарт. Фолклориста и антрополог Хауард Рид је рекао да је комплетна та прича дошла са Кавказа од наших сарматских предака – навела је саговорница Хелмкаста. 

Станковићева је изнела и тезу да су се Хелас, односно Хелени, спустили из протословенске масе са севера. 

- Тај стари слој Хелена нема везе са атинским Хеленима, а поготово нема везе са модерним Грцима. Они су се мешали и генетски променили, међутим, то је случај и са другим народима у мањој или већој мери, па и са нашим – рекла је она.

Такође, Станковићева је рекла да су нам и Швеђани и други скандинавски народи рођаци. 

- Назив Шведске је Свенска, са нашим присвојним придевом „ска“. Па Данска – Данск, Норвешка – Норск или Нориге, иначе, Норвежани су нам чак језички најближи, као и Исланђани. А стари енглески језик, пре средњег века, тај “олд инглиш“, на језику тога времена изговара се „Енглиск“ – указује она. 

Станковићева је приметила да је црногорски акценат, ако не рачунамо стару Херцеговину која је касније припојена Црној Гори, заправо исти као и косовско-ресавски акценат. 

- Речи као девојко или ђевојко, онда господин, кокошка, они акцентују као косовско-ресавски, односно рашко призренски. И сви Словени тако изговарају, и чак Хварани и Брачани. Само динарски Срби имају другачију акцентуацију. И као неко ко се бави музиком, изговор Херцеговаца, Крајишника и Босанаца, много ми више личе на акцентуацију коју сам чула код Алана, Осетина, Курдистанаца и народа који имају везе са Скитима и Сарматима. Кад Осетини рецитују Нарт, то ми личи на херцеговски, а и епика је таква и менталитет је такав – закључује Симонида Станковић. 
Она је открила и који удаљени народи још славе славу поред Срба, што можете погледати у емисији, а откриће ће вас прилично изненадити.

Пронађена масовна гробница у Ираку! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА