Најновије

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ЈАВНОСТИ: Хтели су да нас избаце! Тражимо ископавање карауле Кошаре!

Александар Вучић, председник Србије, обратио се данас јавности након преговора са делегацијом привремених власти у Приштини који су одржани јуче у Бриселу.

Александар Вучић. (Фото: predsednik.rs)

Вучић је на почетку рекао да ће и Скупштину Србије известити о детаљима преговора са Приштином.
Он каже да је једини циљ Приштине био да избаци Београд из дијалога.

- Једина ствар око које смо успели бар мало да разговарамо били су захтеви да извршимо ископавања како бисмо открили масовне гробнице. Тражили смо ископавање на Кошарама, али нисмо добили никакав одговор, осим да ће Приштина изврштити испитивање терена. За још неколико локација нисмо добили никакв одговор. На све ове захтеве имао сам разумевање представника ЕУ. Албанци су рекли да не желе да дозволе ископавање јер би неко могао да закључи како су они чинили злочине. Сви су се гледали у чуду. Београд, на другој страни, не штити никакве злочинце и немамо проблеме са ископавањима. Желимо да нађемо тела наших страдалих и војника и цивила. Били смо близу договор који би допринео бар мало миру и стабилности измеђуи Срба и Албанаца, а онда су из приштнске делегације тражили да се смени Вељко Одаловић кога су назвали "Герингом". Н езнам одакле им таква дрскост и беозбразлук да то траже и одлучују ко ће бити наш представник за нестала лица - каже Вучић.

Председник наводи да је оштро одговорио Куртију и свим представницима Приштине.

Захтеви Приштине

Председник је открио који су били предлози Приштине.
- Тражили су признање независности Косова и само понављали "Када, када, када, када". Добли су само један одговор, али јасан: "Никада!". Онда се Курти позивао на Бајдена и његово писмо. Ја сам рекао да је Србија суверена држава која поштује САД, али да имамо различит став о Косову.

- Онда су рекли да се наоружавамо због њих. То нисам ни демантовао јер је бесмислено размишљати да бисмо ратовали са НАТО који је на Косову. Рекли су купујете од Руса, хоћете да нападнете, па сам рекао купујемо и од Француза и имамо право као суверена земља да се наоружавамо и јачамо нашу војску као фактор одвраћања од сваке претње.

- Онда су тражили декларацију о миру, а декларације могу да потпишу само суверене земље. Употребили су ту реч мир на којој инсиситирамо да би опет прогурали своју причу о независности.

- Хтели су да промене споразум ЦЕФТА  да се зове СЕФТА и да убаце своје симболе и кажу како их је Србија признала. И на крају, тражили су смену Вељка Одлаовића и Зорана Анђелковића.

ЗСО

- Ми смо тражили да испуне обавезе које су потписали и да се формира ЗСО. Они су стално причали о 14. фебруару и онда сам схватио да је то Куртијев рођендан. Он тврди да су владе пре њега биле нелегитимне и да он не признаје прошле споразуме.
Албанци тражили да Срби престану да долазе на литургије

- Тражили су да Србија престане са провокацијама јер Срби долазе да држе литургије у црквама на Косову. Остао сам нем неких 30 секунди. сада можете да разумете зашто се Срби осећају угрожено. Имаћи неколико разговора са представницима Срба са КиМ у наредном периоду.

Пронађена масовна гробница у Ираку! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА