Најновије

Шта садржи резолуција коју је усвојила Скупштина Црне Горе?

Усвајањем Резолуције о Сребреници Скупштина Црне Горе је потврдила да се на том простору током протеклог рата догодио "геноцид" на, како се наводи у документу, тлу Европе након Другог светског рата, а у којем је страдало преко 8.000 цивила бошњачке националности.

Скупштина ЦГ (Фото: Скупштина ЦГ)

Резолуцијом се забрањује јавно негирање постојања или умањење "геноцида у Сребреници".

Тим скупштинским документом, донетим на иницијативу Бошњачке странке, вишегодишњег коалиционог партнера у власти ДПС-а Мила Ђукановића, 11. јул је проглашен Даном сећање на жртве Сребренице.

Њоме се такође позивају надлежне институције на спровођење истрага и процесуирања оптужених за, како се наводи, "геноцид у Сребреници, ратне злочине и злочине против човечности".

Резолуцијом је изражено саосећање за све жртве у ратовима на простору бивше Југославије, као и за њихове породице и "позива све суседне државе да наставе да обезбеђују правду и дугорочну подршку преживелима".

Као разлози за доношење ове резолуције наведене су правоснажне пресуде Хашког трибунала и Међународног суда правде, којима је, како се наводи, "утврђено да је у Сребреници јула 1995. године извршен геноцид са преко 8.000 убијених бошњачких цивила, као и на основу усвојених Резолуција у Европском парламенту и Конгресу Сједињених Америчких Држава којима се осуђује геноцид почињен у Сребреници".

У образложењу се наводи да усвајањем ове резолуције, Црна Гора као пуноправна чланица НАТО-а, показује посвећеност европским и евроатлантским вредностима, чиме јасно потврђује да је "лидер у региону на плану промовисања демократских вредности, људских права и темељних слобода и суживота, као највећих вредности друштва".

О смени Здравка Кривокапића прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА