Најновије

ДРИТАН НА ПУТУ ЗА СРЕБРЕНИЦУ: "Не свиђа ми се тон Београда!"

Потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић изјавио је данас да није задовољан изјавама званичног Београда у последње време и оценио да оне не доприносе умањењу тензија.

Дритан абазовић. (Фото: Јутјуб)

Абазовић је на прес конференцији у Сарајеву рекао да можда постоји доза одговорности и са стране Црне Горе и додао да се залаже за превазилажење недоумица у џентлменском дијалогу, преноси Побједа.

Изразио је уверење да ће и са друге стране превладати тај концепт и да ће ово што се дешава у последње време бити тумачено, како је рекао, као "инцидентна епизода".

Абазовић сматра да Црна Гора треба да ресетује односе са Србијом и да их унапређује на прави начин како доликује најблискијим могућим државама.

На питање о мешању Србије у дешавања у Црној Гори, Абазовић је одговорио да је реч о политичким оценама.

"Тај утицај других држава је нешто што се дешава и у другим земљама. То се дешава на више начина, кроз капитал, медијску сцену, али не бих правио велику драму од тога. Наравно да морамо да на све начине заштитимо националне интересе", рекао је Абазовић.

Говорећи о усвајању Резолуције о геноциду у Сребреници у Скупштини Црне Горе, он је оценио да је то цивилизацијски чин и изразио је жаљење што неки, како је казао, неморално покушавају да на жртвама Сребренице граде свој политички рејтинг.

Поновио је да Резолуција није усмерена против било ког народа и да њено усвајање не види као непријатељски чин и да сматра да би то требало да ураде све земље како би на то питање била стављена тачка.

Абазовић је конференцију за новинаре покушао да разјасни учешће на обележавању годишњице у Сребреници.

Он је изразио спремност да сутра говори на комеморацији, али се не налази на листи говорника.

"Упитан сам као представник државе Црне Горе дипломатским каналом, јер је то уобичајена пракса, ми смо одговорили да постоји спремност", рекао је он, преноси портал Клиx.ба.

Говорећи о посети Сарајеву, Абазовић је навео да све протиче у најбољем реду и да су испуњена, како је рекао, његова позитивна очекивања.

"Вратио сам се кући, такав осећај и имам", рекао је овај некадашњи сарајевски студент политичких наука.

Он се јуче састао са "крњим" Председништвом Босне и Херцеговине с обзиром на то да Милорад Додик није желео да присуствује састанку, на шта је Абазовић казао да поштује свачију политику и ставове, али да, како тврди, његова политика није таква.

"Жао ми је што Додик није учествовао у састанцима. Није важно какве погледе делимо, ја сам увек спреман да разговарам са свима, а господин Додик је и више него добродошао у Црној Гори уколико жели", рекао је Абазовић.

Осим Абазовића, у Поточарима ће бити и министар спољних послова Црне Горе Ђорђе Радуловић као и делегација из црногорског парламента.

Бајден поново прети Путину! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА