Најновије

ОДАВДЕ САД БУДНО МОТРЕ И НА РУСИЈУ И НА КИНУ: Амери убрзано наоружавају ову своју државу, тамо су пребацили и Ф-35! (ВИДЕО)

Аљаска је најсевернији део Сједињених Држава и велика је. Велика у копненој маси и велика у војној моћи.

Ф-35. (Фото: Јутјуб)

Много је дивљег, отвореног простора између војних постројења на Аљасци. У близини се могу видети медведи, а и време је дивље. Зими се жива може спустити на око минус 45 степени Целзијуса, преноси Глас Америке

Па зашто би САД смештале толико својих трупа у тако сурово окружење? Према речима министра одбране Лојда Остина, одговор је географија.

"Ми смо индо-пацифичка држава и ми смо арктичка нација. А овде на Аљасци, та два критична региона се укрштају", рекао је он.

Аљаска се граничи са Тихим океаном и Арктичким океаном. Ваздухопловна база Ејлсон, у срцу Аљаске, удаљена је око 160 километара од арктичког круга. Тамо је, рекао је Остин, САД појачао одбрану и проширио обуку у настојању да повећа своју конкурентску предност у односу на блиске противнике Русију и Кину.

"Видели сте како смо недавно овде повећавали своје капацитете доласком додатних Ф-35, а ми смо у процесу стварања способности које ће подржати тај напор", рекао је он.

Што је посебно корисно јер борбени авиони пете генерације Ф-35 са седиштем у Ејлсону могу да досегну било где на северној хемисфери. Летети изнад северног Пацифика? У Азији сте. Желите ли стићи у Европу? Само скочите преко Арктика.

Требате да увежбавазе војне вештине код куће? Овде постоји полигон за обуку од 200.000 квадратних километара.

"Осим ако овде нисте служили, људи не разумеју у потпуности колико је стратешки важна наша држава“, рекао је становник Аљаске Ден Саливан, члан Сенатског одбора за оружане снаге.

Рекао је да је Пентагон у праву што се фокусира на врхунске конкуренте, али је забринут да САД можда неће ићи у корак.

"Кина повећава своју одбрамбену потрошњу за 10 одсто годишње, зар не? Наставиће то да раде. Ми, знате, други мандат Обамине администрације смањили смо издатке за одбрану за 25%. Трамп се вратио на то. Опет се спушта. Дакле, апсолутно сам забринут, а тако је и са већином чланова Одбора за оружане снаге, небитно која је странка", рекао је он.

Саливан је рекао да жели да одбрамбени буџет расте од 3 до 5 одсто годишње како би ишао у корак са кинеским војним улагањима. И указује на базе раширене по последњој америчкој пограничној држави као доказ како одбрамбени долари могу ићи далеко, далеко од Вашингтона.

Амери задивљени Белгородом, подморницом коју називају оружјем за судњи дан! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА