Најновије

СРБИЈО, УСТАНИ! Режим попушта једино на бунт грађана

Једног дечака убио је возач, док је прелазио улицу на пешачком прелазу. Судија га је пустила да се брани са слободе, иако је побегао са места несреће. Мали Гаврило ујединио је Србију која је сакупила већи део новца за његово лечење. Држава је обећала остатак, али је слагала, новац није уплатила. Посланици су изгласали ем сраман, ем противуставан Закон о водама, предложили су и исто толико срамно аутентично тумачење закона којим се у споровима грађана са банкама штите ови други. Град је решио да од баре Реве направи депонију... На овим мукама прорадио је бунт, грађани су дигли глас, затворили улице, подигли руке испред багера … И? Возач са Карабурме је у притвору, држава је уплатила Гаврилу обећани новац, председник Србије Александар Вучић вратио је Закон о водама на поновно одлучивање, предлог аутентичног тумачења закона је повучен, а бара Рева ослобођена ђубрета. Грађани нису баш толико немоћни како се чини, а рејтинг је нешто чиме се власт води.

Протести у Београду. (Фото: Јутјуб)

Правда за малог Стефана

Несрећа у којој је страдао мали Стефан, којег је на пешачком прелазу у улици Маријане Грегоран усмртио бахати возач, док је прелазио улицу са оцем и млађим братом, дигла је Карабурму на ноге. Дан-ноћ стајали су на улици и тражили правду за страдалог дечака. Потписивала се петиција којом се тражи кривична одговорност за судију која је возачу дозволила да се брани са слободе. Иако је напустио место несреће, дечаку није пружио помоћ, није се сам пријавио, већ га је пронашла полиција, нема пријављено пребивалиште на територији Србије, то јест адреса му је пасивизирана и више пута је осуђиван, од тога два пута због извршења саобраћајних кривичних дела. Протести су изазвали велику пажњу јавности, протестанти поручили да одустати неће и само дан-два касније возач Л.Г. је ухапшен.

Осрамоћена држава и мали Гаврило

Срамоту је осетио сваки грађанин ове државе који се радовао вести да је сакупљен новац за лечење малог Гаврила, оног тренутка кад је дечакова мајка објавила да је држава слагала и да није уплатила обећаних 370.000 евра. Она је објавила да од тренутка кад је болница послала предрачун Министарству здравља, надлежни не одговарају на њене позиве. Министраство се огласило срамним саопштењем да држава неће да плаћа скупе хотеле. Да су опет слагали, сами су доказали само дан касније када је новац легао на рачун болнице.

Вратите нам нашу воду

Скупштина Србије недавно је усвојила Закон о водама. Према овим изменама закона, водно земљиште моћи ће да се даје у закуп непосредном погодбом. Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ) и Светска организација за природу (WWФ) покренули су петицију за расписивање референдума о неуставним и незаконитим измена Закона о водама. У тренутку кад се као неминовна ствар у одбрани пијаће воде наметао протест, председник Србије Александар Вучић вратио је Закон о водама на поновно одлучивање у Скупштини Србије -јер није у складу са Уставом.

Кад држава стане у одбрану банака

Револт грађана изазвао је и предлог троје посланика о аутентичном тумачењу закона којим би се, заправо, срушили сви предмети које грађани воде против банака. Председник Адвокатске коморе Србије Виктор Гостиљац оценио је да иза тога стоји „банкарски лоби“. Устала је адвокатура, а Гостиљац је објаснио да се аутентичним тумачењем, доводи се у питање „принцип поделе власти“. Онда је посланик СНС Владимир Ђукановић рекао да се консултовао са председником Вучићем и да су се сложили да би овај предлог требало повући из скупштинске процедуре. То је и учињено.

Бара Рева и подигнута рука Цеце Бојковић

Сцена када прослављена глумица Светлана Цеца Бојковић са подигнутом руком стоји испред багера бранећи бару Реву дуго ће остати у сећању грађана. Место које би требало да буде под заштитом државе планирано је за депонију. Грађани су је од шута и ђубрета бранили својим телима, а протестима се прикључио и известан број јавних личности. Епилог – бара Рева је сачувана и на тој локацији камиони градске чистоће више неће истоваривати грађевински отпад, потврдио је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Теодоровић: 100.000 на улицама руши режим за два-три дана

Академик Душан Теодоровић каже да је после ових случајева јасно да власт реагује само на притисак.

“Александар Вучић је један слабић, то је јасно. Његов једини интерес је да остане на власти, ако може доживотно. Он реагује само на притисак, а оно што грађани не схватају то је да су много јачи него што мисле. Упорно говорим да је довољно да 100.000 људи буде на улици два-три дана да овај режим падне. Али нема годишњег одмора, нема одласка на посао, нема кафића, два-три дана на улици без престанка. Јер, ово што се ради у Србији је срамота. Овде се не ради о политици, већ о одбрани људског достојанства.

Амери убрзано наоружавају ову своју државу, тамо су пребацили и Ф-35! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА