Најновије

РУСКИ АМБАСАДОР ЈАСАН: Шмит нема легимититет

Руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов поновио је став Руске Федерације да Кристијан Шмит нема неопходни међународни правни легитимитет за високог представника у БиХ и да се ОХР претворио у "кочницу на путу сувереног развоја БиХ, због чега би требало да буде затворен".

Игор Калабухов (Фото: Јутјуб)

Он је за АТВ објаснио да Москва сматра да процедура избора високог представника подразумева да Управни одбор Савета за спровођење мира бира високог представника, а да га Савет безбедности УН одобрава или потврђује.

Напоменуо је да и у резолуцијама Савета Европе из периода када је БиХ примана у састав те међународне организације прописана та процедура именовања високог представника, преноси Klix.ba.

Говорећи о одлуци бившег високог представника за БиХ Валентина Инцка да наметне "закон о забрани негирања геноцида", Калабухов је оценио да је она била погрешна, истичући да су бонска овлашћења застарео механизам, инструмент који не треба да се употребљава у сувереној држави.

"Нажалост, наши западни партнери тумаче ситуацију у том смислу да су бонска овлаштења универзално средство које може употребљавати високи представник", рекао је Калабухов.

Према његовим речима, чак и најслободније и најшире тумачење бонских овлашћења не дозвољава да се доносе мере које се тичу законодавства.

"То је посао за одговарајуће институције БиХ и други разлог због којег ми се чини да је одлука Валентина Инцка била погрешна јесте да она није била мотивисана интересима избалансираног приступа, него неким другим интересима, а међу њима сумњам и на неке моралне интересе самог господина Инцка", каже Калабухов.

Он је рекао да главна улога високог представника није у обезбеђивању кретања БиХ ка европским институцијама, о чему Руска Федерација непрестано говори, већ је то задатак челника делегација ЕУ и одговарајућих структура и органа у БиХ.

"Главни задатак високог представника је реализација Дејтонског мировног споразума и, по нама, високи представник не треба да обезбеди улазак БиХ у ЕУ, него првенствено да реши егзистенцијално питање успостављања поверења, стрпљења, мира у БиХ, на основу чега ће сами грађани БиХ одређивати своје спољнополитичке приоритете", истакао је Калабухов.

Шта се догађа са Цетињским манастиром, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА