Најновије

НАСТАВЉА СЕ НАПАД НА МИТРОПОЛИТА И МИТРОПОЛИЈУ! Црна Гора свим амбасадама послала "нон пејпер"

Министарство спољних послова Црне Горе наводно у амбасаде те земље послало тзв. нон пејпер након нереда на Цетињу због устоличења митрополита Јоаникија.

Митрополит Јоаникије. (Фото: Јутјуб)

Како је рекао бивши министар спољних послова Црне Горе Миодраг Влаховић, у том нон пејперу су дипломатским представништвима Црне Горе дате инструкције како да информишу земље домаћине о дешавањима на Цетињу 4. и 5. септембра.

- Прво, ово је скандалозно. Друго, показатељ је потпуног незнања и професионалне некомпетентности. Садржај и сврха тог документа значе да он једноставно не може бити предат као "нон пејпер". То је бесмислица која нашу дипломатију приказује у врло ружном светлу - рекао је Влаховић.

Треће и најважније, додаје он, јесте то што овај документ садржи низ очигледних неистина, злонамерних пропагандистичких оптужби и конструкција.

- Пошто живимо у свету у којем дипломатије земаља чијим је министарствима достављен овакав допис добро знају што се овде и како догађало, документ ће, по својој последици, бити сасвим контрапродуктиван - изричит је он.

- Претпостављам да ће опозициони посланици Скупштине Црне Горе поводом овога затражити саслушање и одговорност ресорног министра - закључио је Влаховић.

Црногорска Побједа је објавила да је Министарство спољних послова Црне Горе 9. септембра упутило бројним црногорским дипломатско-конзуларним представништвима "нон пејпер", документ о дешавањима на Цетињу 4. и 5. септембра.

У том документу се, између осталог, оцењује да је црногорска полиција професионално реаговала, а да су демонстранти, који су били охрабрени од председника државе Мила Ђукановића и посланика парламентарне опозиције, иницирали тешке инциденте – "изазвали пожаре, напали полицију камењем и наводно Молотовљевим коктелом, а такође је пријављена пуцњава".

Документ је сачињен четири дана после дешавања на Цетињу и у њему је изречен низ нетачних констатација: о датуму окупљања, улози актера из власти и опозиције, али и више кривотворених информација о понашању државних органа и поводу за интервенцију полиције. У тексту се додаје да су инструкције Министарства упућене амбасадама 9. септембра, дан пре него што је Биро за оперативну координацију, којем председава Дритан Абазовић, уопште формирао Комисију за анализу деловања и резултата безбедносног сектора током дешавања на Цетињу.

Путин послао никад оштрију поруку Европском суду за људска права! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА