Најновије

ДЕЈТОН ЈЕ ЈАСАН И ПРЕЦИЗАН: Не постоји високи представник у БиХ

Председник Политичког савета СНСД-а Славко Митровић рекао је да према међународном Дејтонском споразуму у БиХ не постоји функција "високи представник међународне заједнице".

Кристијан Шмит (Фото: ОХР)

- У БиХ може постојати само високи представник страна-потписница Анекса 10 Дејтонског споразума, а то су Република Српска, Федерација БиХ, Србија, Хрватска, док је "република БиХ" престала постојати у Дејтону - истакао је Митровић.

Коментаришући интервју Кристијана Шмита за Хрватску телевизију у којем наводи: "Врло је јасно да ме је именовала међународна заједница, да ме именовао Савет за спровођење мира. Ја сам у служби, овде сам, живим. Све позивам да баратају чињеницама, а не својим поимањем света", Митровић је рекао да Шмит има проблем са чињеницама, а оне су непобитне, саопштено је из СНСД-а.

- Не постоји никаква међународна заједница као орган било кога. Шмита је за високог представника покушала именовати неформална група западних амбасадора у БиХ, чему се успротивила Амбасада Русије, а потом и Амбасада Кине. Савет безбедности УН, који према Анексу 10 потврђује име високог представника као избор страна-потписница, одбио је именовати Шмита за високог представника - напоменуо је Митровић.

Према његовим речима, свој глас за Шмита нису дали САД, Велика Британија, Француска и још 10 чланица, чиме је одбијен покушај његовог именовања од појединих сарајевских амбасадора који су грубо прекршили мандат и Бечку конвенцију о дипломатским односима.

- У Дејтонском споразуму не постоји никакав савет за спровођење мира у БиХ. Било је некада, до 2000. године, самоизабрано тело самоизабраних земаља које је само себе тако називало, али је и то престало постојати пре 20 година. Самозвани управни одбор савета за спровођење мира наставио је постојати и након тога, исто тако без утемељења у Дејтонском споразуму - истакао је Митровић.

Митровић је подсетио да је последњи високи представник Валентин Инцко поднео је оставку, што је прихватио Савет безбједности УН, па сада не постоји високи представник у БиХ.

- Шмит за себе каже да није дипломата, већ политичар. Поставља се питање – у чијој служби је и шта ради немачки политичар у страној земљи који не "барата чињеницама, већ својим поимањем света"? - закључио је Митровић.

О променама Устава Републике Србије прочитајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА