Најновије

НОВА УЦЕНА ДРИТАНОВЕ УРЕ: Још увек ћуте о реконструкцији Владе, да ли чекају одобрење стране амбасаде?

Грађански покрет УРА, део владајуће већине, још није заузео коначан став о томе да ли ће подржати најављену реконструкцију Владе, коју су у договору наговестила два најјача политичка савеза - Демократски фронт и Демократска Црна Гора. Потпредседник УРА Милош Конатар саопштио је да неће бити реконструкције Владе, а да политичари буду њен део.

Дритан Абазовић. (Фото: Јутјуб)

- Модел експертске Владе је омогућио смену Демократске партије социјалиста. Можемо разговарати о реконструкцији, а да се сачува суштина - да Влада остане експертска и нестраначка. Уколико дође до новог момента, да сви конституенти већине, па и премијер, желе политичаре у Влади, онда то више није експертска, већ политичка, страначка влада. То је нова влада о којој морамо да се договарамо и седнемо за сто - поручио је Конатар.

Политички аналитичар проф. др Срђан Вукадоновић каже за "Новости", да увек постоје реметилачки фактори када у коалицију уђу разнородне странке које не гледају интерес грађана Црне Горе и политичке стабилности.

- Народу је доста било политичког мучења у минулих десет месеци од како се формирала Влада Здравка Кривокапића и сада желе стабилну Владу која ће дати добре резултате који ће побољшати живот грађана. Међутим, имамо уцењивање УРА која има свега четворо посланика. Резултати избора ни овог пута неће бити испоштовани јер неће одражавати изборни капацитет избора од 30. августа прошле године - каже Вукадиновић, оцењујући да УРА представља "реметилачки фактор" у владајућој већини. - Добро је што сада ниједна одлука у Влади се неће моћи спровести без сагласности Демократског фронта.

Посланик Социјалдемократа Борис Мугоша напомиње да се Црна Гора налази у институционалној кризи. Он сматра да је прелазна Влада најбољи начин за излазак из ове ситуације, како би се припремили ванредни парламентарни избори.

- Очекивао сам да ће колеге из власти с нама из опозиције покушати да нађу меру компромиса, али ово је тренутак да се сагледају последице једногодишњег експеримента - поручује Мугоша.

Амбасадизација

Добро би било да ова нова влада буде формирана без утицаја страних амбасада јер Црној Гори је доста више амбасадизације која се спроводи, а такође добро би било да буде формирана и без утицаја НВО сектора. Познато је наводно експертско залагање УРА у прошлом мандату, када су покушали да потуре експерте својих каснијих потпредседника! Влада мора да буде политичка, јер политичари ће морати да одговарају својим странкама. Ми данас имамо владу такозваних експерата који не одговарају никоме! Нико иза ових чланова владе не стоји и зато нема ни њихове одговорности - упозорава професор Вукадиновић.

Француска припретила Русији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА