Најновије

ИНДИЈА МОЖЕ ДА ПОГОДИ НИЛО КОЈИ ДЕО КИНЕ: Тестирана ракета великог домета

Индија је тестирала интерконтиненталну балистичку ракету способну да носи нуклеарно оружје домета од 5.000 километара, са острва у близини своје источне обале, усред растућих граничних тензија са Kином.

Индијска ракета (Фото: Јутјуб)

Успешно лансирање у среду је у складу са "политиком Индије да има средства за минимално и уверљиво одвраћање које треба да буде подршка посвећености да их никад не употреби прва", саопштила је влада, преноси Ројтерс.

Kако се наводи, ракета "Агни-5" пала је у Бенгалски залив са веома високим степеном прецизности.

Моћни ракетни арсенал Пекинга натерао је Њу Делхи да унапреди своје системе наоружања последњих година, а верује се да "агни-5" може да погоди циљ у скоро целој Kини.

Индија је већ у стању да удари било где унутар суседног Пакистана, свог главног ривала, против кога је водила три рата од стицања независности од британских колонијалиста 1947. године.

Индија развија своје нуклеарне и ракетне системе средњег и дугог домета од деведестих година 20. века усред све већег стратешког надметања са Kином у настојању да ојача одбрамбене способности земље.

Напетости између две земље су нарасле, уз распоређивање трупа обе стране, након сукоба у јуну 2020. године, када је 20 индијских војника погинуло у долини Галван у Ладаху, а Kина је такође претрпела неодређен број жртава у овом сукобу.

Хиљаде индијских и кинеских трупа и даље су блокиране сукобом који се дешава у индијском региону Ладах, а траје од прошле године, упркос томе што су две стране одржале више десетина рунди разговора како би смириле ситуацију.

Последњи преговори између индијских и кинеских највиших војних званичника о решавању ситуације на линији спорне хималајске границе прекинути су 11. октобра, при чему обе стране криве једна другу за неуспех договора.

Како руска војска уништава терористе у Сирији, погледајте ОВДЕ.

Извор: Ројтерс/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА