Најновије

РАТ СЕ "ЛОМИ" У АВГУСТУ: Кијев најављује контраофанзиву за ослобађање источног дела земље!

И после губитка стратешки важних градова у Доњецкој и Луганској области у Кијеву и даље храбре своју војску и грађане да ће у августу, кад буду имали више западног оружја, кренути у контранапад и повратити изгубљене територије.

Фото: РИА

Руководилац војне обавештајне службе Украјине Кирил Буданов изјавио је да ће средином августа бити преломни тренутак рата, када ће кренути у ослобађање источног дела земље.

- Украјина ће се вратити на границе из 1991. године ако добије тражену помоћ од Запада.

Ратне операције ће се завршити до краја године - казао је пред ТВ камерама генерал Буданов, додавши да ће се рат завршити катастрофом за Русију.

На прогнозе Буданова у руском војном врху нико не одговара, али војни експерти у Москви кажу да се до августа може догодити да украјинска армија буде потпуно разбијена, а мобилисани територијалци и резервисти неће бити способни за било какав противнапад, без обзира какво им оружје слали са Запада.

Ситуација на источном фронту за украјинску армију није оптимистична, јер њене јединице морају да се повлаче под силним притиском руске војске и јединица Доњецке и Луганске народне републике. Московски војни експерт Владимир Јевсејев каже да се до краја лета може догодити да украјински официрски састав неће имати ко да замени.

- Украјинска војска више није способна за озбиљан контранапад - тврди руски војни експерт Јевгениј Линин и објашњава да им је потребан велики број тенкова и других механизованих јединица, плус подршка авијације, које више немају.

У досадашњем рату на истоку Украјине су највеће губитке имали управо оне украјинске јединице за које се сматра да су најбоље обучене и да су најмотивисаније.

- Наивно је веровати да резервисти могу да замене професионални састав украјинске војске који је у току три месеца проређен - објашњава Линин.

Он сматра да је преломни моменат рата већ прошао, јер је Донбас скоро цео ослобођен, па се због тога украјински војници предају.

Да је сада тешко мотивисати украјинске резервисте и територијалце да иду на источни фронт види се по броју дезертера. Смањује се мотивисаност и страних плаћеника, јер са фронта стално стижу информације о њиховим погибијама. Тренутно највише страдају пољски плаћеници.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу извршио је инспекцију руских трупа у Украјини, саопштило је јуче Министарство одбране те земље. Снимак можете погледати ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА